Радан Кънев: Орешарски веднага да каже ще закрива ли Комисията по досиетата

17 октомври 2013 в 22:10 3796 18

Радан Кънев, председател на ДСБ. Снимка:БГНЕС
Радан Кънев, председател на ДСБ. Снимка:БГНЕС

Премиерът Орешарски незабавно да отговори обсъждано ли е закриването на Комисията по досиетата в Министерски съвет.

Това призова лидерът на ДСБ Радан Кънев по повод появилите се информации, че правителството е обсъждало закриване на Комисията по досиетата, а дейността й постепенно да се пренасочи към Държавна агенция „Архиви“ - наскоро оглавена от бивш служител на картотеката на ДС.

Ето и цялото изявление на Радан Кънев, което бе публикувано късно в четвъртък в блога на Реформаторския блок.

Изключително съм притеснен от новината, че управляващите се готвят да закрият Комисията по досиетата.

Убеден съм, че работата на тази комисия е много актуална днес, защото тя разкрива връзките на сътрудниците и на апарата на репресивните служби с днешната мафия. Точно това я прави опасна и неудобна за кукловодите на управляващите.

Премиерът Орешарски незабавно да отговори обсъждано ли е закриването на комисията в Министерски съвет?

Лидерите на парламентарните групи на БСП и на ДПС да изразят официална позиция по случая и да отговорят дали те са вносители на идеята.

Според няколко публикации в различни сайтове, позоваващи са на източници от БСП, управляващото мнозинство е решило да закрие Комисията по досиетата.

Дейността й постепенно трябва да премине към Държавна агенция "Архиви" и по този начин властта елегантно ще потуши скандала между комисията, Военното разузнаване и Националната разузнавателна служба. Двете служби упорито отказват да предадат на Комисията по досиетата списъците с кадровите си служители.

Тези дни започна дискусия и по предложението за връщане на параграф 12 в Закона за досиетата. Параграфът, предвиждащ забрана на проверката за принадлежност към бившите тайни служби на бивши началници във Военното разузнаване и Националната разузнавателна служба след средата на юли 1991 г., беше отменен от предишния парламент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!