Протест в Царево срещу новия горски шеф Петко Арнаудов

Последна промяна на 12 август 2013 в 15:06 3242 4

Петко Арнаудов. Снимка: БГНЕС (архив)
Петко Арнаудов. Снимка: БГНЕС (архив)

Флашмоб протест срещу назначението на Петко Арнаудов за шеф на Държавното горско стопанство – Царево ще започне днес в 16 часа пред сградата на горското. Съобщението за протеста бе разпространето във Фейсбук. Сборният пункт ще е пред община Царево, срещу горското стопанство.

Арнаудов, който е кадър на БСП, бе три мандата кмет на Царево. Миналата седмица той бе назнчен за шеф на горското от директора на Югоизточното държавно горско предприятие Пейчо Върбанов.

Кметското управление на Петко Арнаудов стана популярно с емблематичното беззаконие „Златна перла“ (вилното селище до с. Варвара, в границите на природен парк „Странджа“, което бе построено без задължителната екооценка и години по-късно съборено).

Напук на факта, че цялото черноморско крайбрежие южно от Варвара е в защитената територия на парка, Арнаудов лансира и промяната в устройствения план на Царево, която предвиждаше ново курортно строителство по брега с десетки хиляди нови легла. Автор на този план бе скандалният архитект Калин Тихолов, който бе номиниран за министър в настоящото правителство и ден по-късно оттеглен, заради лошата си слава.

С цел да махне пречките пред устройствения план (който вкара България в европейска наказателна процедура) и да опази незаконната „Златна перла“ като кмет Арнаудов поиска закриването на целия природен парк „Странджа“, атакувайки заповедта за обявяването му. През 2007 г. Върховния административен съд (който вече имаше опит с аналогично премахване на защитена територия – местността „Камчийски пясъци“) бе на път да заличи парка. Тогава заради шумни природозащитни протести парламентът гласува забрана за заличаване на вече обявени защитени територии, ограничавайки правомощията на съдебната власт, но запазвайки стотиците паркове, резервати, защитени местности и природни забележителности в страната от инвестиционни своеволия.

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови