Приятелката на изчезналия в Стара планина Тодор: Един човешки живот не може да се изчисли в пари

Оffnews 17 декември 2016 в 11:03 16079 5

Снимка Нова телевизия

Приятелката на изчезналия в Стара планина Тодор Владимиров - Деница, разказа пред камерите на Нова телевизия какво е преживяла, докато той е бил в неизвестност.

"Тръгват двама приятели заедно, като плануват да се редуват - веднъж да спят на палатка, веднъж на заслон. Разделят се още в началото. Неговият приятел разбира, че няма физическата подготовка."

През 4 дни в безизвестност я е крепяла надеждата, че той е достатъчно подготвен и опитен за лоши условия в планината. Тя сподели, че е благодарна на хората, които са се включили в спасителната акция. 

Един човешки живот не може да бъде оценен с парична сума, каза тя по повод искането на ПСС да бъде изплатена спасителната акция по издирването на Тодор, който бе обявен за изчезнал на 13 декември.

Двамата са коментирали варианта Тодор да си направи планинска застраховка, която да покрие разходите за помощ в евентуални инциденти, но това така и не се е случило.

Дежурният в ПСС Иван Драгошинов също коментира изчезването на Тодор Владимиров като заяви: "Не може още крайният резултат да се изчисли. Може само да кажа, че поръчката на акция е 90 лева и около 700 лвева на ден е сумата, която струва на ПСС. 4 дни го издирвахме. Това е бензин, това е гориво, това е човешки ресурс".

От ПСС определиха като "изключително безотговорно човек да отиде в планината, без да каже къде ще е точно, както в случая."

От службата заявиха, че добрата планинарска практика изисква, когато се отива в планината, да се съобщава на близките къде точно и за колко време, като се дава и примерен маршрут, за да бъде по-ефективно едно евентуално търсене на изгубен човек в планината.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

3

El Commandante

17.12 2016 в 14:00

Няма нищо лошо в това човек да се пробва в упражнения по оцеляване в планината.
Въпроса е обаче или да бъде така добър да дава информация къде се намира или в портивен случай ясно да предупреди близките си да не го търсят,защото се получават ей такива изнервящи ситуации.

14344

2

Nibble

17.12 2016 в 12:40

"От ПСС определиха като "изключително безотговорно човек да отиде в планината, без да каже къде ще е точно, както в случая."".... ей сега беше момента в "антитерористичния" закон да въведат "открит лист" за всички които напускат градовете или селата.... Как така ще ходят ...хората където си поискат...???? Трябва да има РЕД!!!! Какви са тези глезотии..... да ходиш някъде без МВР-то и правителстквото да те знаят..... Това е свободия....ама..ха...