Президентът трябва да даде мандат за нов кабинет

Юлиан Христов 20 февруари 2013 в 10:34 2335 2

Бойко Борисов в Народното събрание минути, преди да обяви оставката на кабинета. Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов в Народното събрание минути, преди да обяви оставката на кабинета. Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев е човекът, който трябва да даде мандат за насрочване на ново правителство.

Според Конституцията мандатът се дава на най-голямата парламентарна група в парламента. В случая това е групата на ГЕРБ. Днес премиерът Борисов обаче призова депутатите си да не участват в такава процедура. 

Президентът има право три пъти да насрочи такава процедура, обясни депутатът от Синята коалиция Екатерина Михайлова. 

Следващата по големина парламентарна група в парламента е тази на БСП, които обаче не е сигурно, че ще се съгласят да поемат управлението в такава ситуация. 

След като се изчерпат и трите възможности за съставяне на служебен кабинет, единствената възможност е насрочване на предсрочни избори. 

На тази позиция за момента държат сините депутати и депутатите от ДПС. От ДПС поискаха предстоящите избори да бъдат насрочени за 28 април.

Практиката показва, че такава процедура отнема близо месец, коментират депутати.

Президентът отмени насрочените за днес политически консултации, като днес в президентството трябваше да бъдат социалистите. Очаква се президентът да отложи четиридневната си визита във Виетнам, която беше планирано да започне от събота.

С цената на кръв и с цената на жертви по улиците, ние няма да останем на власт. Това каза пред журналисти в кулоарите на парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев, който каза, че не е изненадан от хода на премиера.

„Ние по демократичен начин сме взели властта и я даваме по демократичен начин. А не както някои заявяваха – с кръв сме я взели, с кръв ще я дадем”, коментира Велчев.

„Това, което каза премиерът - няма полза от това да останем на всяка цена още 3-4 месеца на власт. Дошли сме на власт по желание на народа и ще дадем възможност като в демократична страна отново хората да кажат своя глас – дали подкрепят тези, които подстрекават към размирици. Лично аз смятам, че зад ексцесиите, защото едно е да има протести и хората да кажат мнението си, но да се лее кръв по площадите, няма да допуснем. Това го правим в името на социалния мир”, коментира Велчев.

„Има голямо желание за взимане на властта от някои политически сили, така че нека да си направят кабинет, да си проведат избори, за да не кажат, че ние манипулираме изборите.

По думите му нови избори ще решат проблемите на хората.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!