Премиерът: Засилва се интересът на чуждите инвеститори

OFFNews 27 септември 2013 в 21:55 1912 10

Снимка: vratza.com
Снимка: vratza.com

По последни данни очаквания икономически растеж на страната едва ли ще стигне 1%, най-вероятно цифрата ще е около 0,6 - 0,7 %. Като положителен знак обаче е засилващия се интерес от страна на инвеститори, в това число големи външни инвеститори, който се забелязва след края на отпуските.

Това заяви министър-председателя Пламен Орешарски във Враца, където бе с част от министрите от кабинета си за среща с издигнати от БСП кметове на общини от цялата страна, цитиран от „Дарик“.

Инфраструктурата, високата степен на безработицата, престъпността са трите най-големи проблема в Северозапада, изтъкнати от премиера Пламен Орешарски след срещата му с кметовете от областта. "Враца, като част от Северозападна България е с един акцент по-важна, обяви премиерът, за съжаление тази част на страната е по-назад във всички класации на социално-икономическото ни развитие. Ние поставяме по-силен акцент върху целия регион, едва ли можем още с първия бюджет да покажем финансово този акцент, но ще се стремим", заяви Орешарски.

Сред най-близките задачи премиерът обяви и работата по Бюджет 2015, която най-вероятно ще започне в Съвета по децентрализация още в края на тази година, за да не се стигне отново до аргумента, че „няма време за нищо сериозно".

Сред заложените задачи е и прехвърлянето на нови функции към местните власти, което ще бъде подплатено и със съответния ресурс. Орешарски обаче обясни, че още е рано да се каже за кои точно функции става въпрос.

По-добрата законова база, касаеща работата по еврофондовете и продължаващо обучение на работещите по проекти на всички нива, също са сред важните за премиера и правителството задачи.

„Всички имаме нужда да се учим все още", обяви в заключение Пламен Орешарски.

Ще направим усилия да стимулираме възстановяването на действащи предприятия и ще насърчим създаването на нови от сферата на индустрията изцяло с частни инвеститори, заяви още Орешарски. Той постави акцент върху високо технологичния сектор, като добави, че наред с това са добре дошли всякакви индустриални производства, тъй като страната ни има нужда от това. Премиерът отбеляза, че въпросите, които касаят конкурентноспособността на европейските икономики, в голяма степен припокриват и темите на Управленската програма на кабинета, в това число реиндустриализацията.

„Ще потърсим по съответните механизми не само техническа, а и финансова помощ в следващия програмен период, когато има по- големи възможности и самата Европейска комисия", отговори премиерът на въпрос по проблема с бежанците.

По-късно той коментира и появилите се в интернет слухове за неговата оставка. „Очевидно чувството за хумор на някои е в по-широки граници", каза премиерът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!