Протестиращи успяха да влязат в парламента

Елица Мартинова 06 март 2013 в 13:57 14595 9

Георги Георгиев, представител на Граждански форум „Промяна” Снимка: Сергей Антонов
Георги Георгиев, представител на Граждански форум „Промяна” Снимка: Сергей Антонов

Част от протестиращите, които по-рано днес блокираха сградата на Народното събрание, успяха да влязат в парламента.

Пропуските за вход им бяха осигурени от лидера на ПП „Атака” Волен Сидеров. Те бяха поканени като гости на балконите в пленарна зала, но правото да се изкажат им бе отказано.

Председателят на НС Цецка Цачева реши да приеме гражданите на среща в кабинета си. В продължение на десетина минути протестиращите спореха кой да влезе при Цачева, тъй като в стаята й няма място за всички.

Преди срещата Георги Георгиев, представител на Граждански форум „Промяна” представи пред медиите своите искания: Да се вземат незабавни мерки срещу печалбите и преференциите на монополите и спешно да бъде създаден фонд за подпомагане на малки и средни предприятия.

При Цецка Цачева успя да влезе и представителят на движение "Съединение" Мирослав Киряков. От името на своята организация той настоява в България да се установи трипартийна схема - ляво, дясно и център, като я сравни със Светата Троица.

"Аз съм педагог и имам компетентност. Като педагог мога да участват във възпитанието на тази нация. А възпитанието изисква преди да започнеш да градиш нещо, да изкорениш порочните практики. Чуйте гласа на модерна България. Ние сме представители на шестата раса. След 2000 г. всички деца, които се раждат, това са децата "индиго" и "кристали". Аз работя с деца и моите деца ми казват това: Васил Левски иска да запазим детето в себе си, защото то е чистота", обясни Киряков.

Друга част от протестиращите бе представена от Янко Петров, който не бе допуснат до срещата с Цецка Цачева.

Той също обяви своите искания:

  1. Промени в Изборния кодекс, които да позволят обществен контрол по всички нива на властта.

  2. Мораториум върху всички разпоредителни действия, започнали приватизационни сделки и концесии. Петров предлага забраната да е в сила до отмяната й от следващия парламент.

  3. Мораториум върху съдебните дела, които монополите (ЕРП-та, ВиК, Топлофикация, банки, мобилни оператори и пр.) са завели срещу гражданите.

Той се обяви срещу познатите лица в политиката и настоя за законови промени, които да позволят на всеки град да излъчи нови кандидати за властта.

„Искаме да има механизми, които да позволят всеки град, всяка общественост, да избере свои собствени представители“, обясни Петров, като подчерта, че самият той няма амбиции за властта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!