Предотвратиха катастрофа на летище "София"

29 януари 2013 в 08:36 3510 1

Летище София
Летище София

Служител на Ръководство въздушно движение (РВД) е успял да предотврати катастрофа на летище "София".

Това се случило наскоро преди излитането на самолет, става ясно от репортаж на БНТ, в който се съобщава за подмяна на системата за кацане и излитане при мъгла. 

"Ако ние имахме тази нова система, за която говорим - A-SMGCS, много по-рано ръководител полети щеше да разбере, че самолетът не е застанал на пистата, не е пресякъл линията за разрешение за излитане на пистата, а е застанал на пътеката за рулиране. Но въпреки това, благодарение на реакцията на ръководител полети, който визуално забелязва, че фаровете на самолета светят, според него не на точната позиция, успява да го спре на време, за да не стане инцидент", обяснява Иван Дяксов, заместник-директор на РВД.

Най-късно до 2015 летище "София" ще подмени системата си за кацане и излитане при мъгла. На аеропорта ще бъде внедрена една от най-модерните техники за преодоляване на лошите атмосферни условия. Такава използват някои от най-големите летища в света, сред които Хийтроу, Франкфурт и Истанбул.

От РВД смятат, че след промените летище "София" ще увеличи значително капацитета си при ниска видимост. Новата система ще облекчи и работата на служителите в новата контролна кула, която в момента разчита на наземен радар.

От Ръководство "Въздушно движение" уточниха, че вече е избрана фирмата, която ще произведе и инсталира новата програма. Преди да заработи официално целият екип поетапно ще премине през специален курс на обучение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови