Правителството одобри купуването на 2 военни кораба на старо от Холандия за 2 млн. евро

Георги А. Ангелов 06 ноември 2019 в 15:27 6598 0

Снимка ВМС

Минен ловец "Цибър", който е същият клас, като новите стари кораби от Холандия

Министерският съвет одобри проект на договор между правителствата на България и правителството на Кралство Нидерландия за закупуване на два кораба “минни ловци” за сумата от 1 996 000 евро без ДДС. Договорът трябва да бъде ратифициран от парламента за да влезе в сила.

Според информация от ВМС и Министерството на отбраната двата кораба са от същия клас като минния ловец “Цибър”, който беше купен от Белгия през 2004 г. - Tripartite. От тях са построени 45 кораба между 1981 г. и 1989 г. Проектът е съвместна разработка на Белгия, Холандия и Франция. Цената, на която ги придобива България, е много добра, според ВМС.

Корабите били изключително запазени и практически са усвоени от Военноморските сили. “Цибър” и новите кораби могат да се използват за противоминни операции, артилерийски стрелби, търсене и и спасяване по вода на самолети, кораби и хора зад борда. По всяка вероятност единият от тях ще бъде оставен за резервни части.

С тази покупка ВМС ще имат 5 кораба по стандартите на НАТО, макар и всички те да са купени втора ръка. “Цибър” е гордостта на военния флот и участва в учения и операции на НАТО. 

Все още не завършила процедурата по избор на фирма, която да построи два нови кораба за българските ВМС, като проектът е на стойност 820 милиона лева без ДДС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови