Quantcast

Поне шест души са задържани на днешния протест

Последна промяна на 04 септември 2013 в 12:41 2386 4

Бутането на металните ограждения до парламента Снимка: Сергей Антонов
Бутането на металните ограждения до парламента Снимка: Сергей Антонов

Повече от шест души са задържани по време на протестите около парламента днес, обяви вътрешният министър Цветлин Йовчев пред журналисти.

По информация на OFFNews един от задържаните е от Пловдив - Корнелий Савов, който е участвал в издърпването на загражденията.

„Беше направен опит за премахване на загражденията, за агресивно поведение, но се справихме със ситуацията. Имаме готовност за допълнителни усилия, ако се наложи. Имаме наблюдение на процеса. Всичко, което се случва, се записва. След това ще бъдат установени тези лица и ще им бъде потърсена съответната отговорност”, коментира министър Цветлин Йовчев.

Той е убеден, че полицията няма да допусне ескалация на напрежението. "Ще се справим, не бива да има притеснения и съмнения за това. Имаме достатъчно сили, добра организация и имаме готовност при необходимост да приведем и допълнителни сили на МВР", обясни той.

„Няма нещо, което е толкова по-различно в ситуацията днес. Имаме промяна в структурата на протеста, по-скоро на протестиращите, а при контрапротестиращите се запазва. В много по-голяма част вече наблюдаваме хора, които са мотивирани, в голяма част има хора, които са подготвени и имат за цел да извършват насилствени действия. Много голяма част от тези хора са от провинцията”, заяви Йовчев.

На въпрос - от кого са мотивирани, той каза: „Не бих си могъл да коментирам нещо, което не мога да кажа, но мисля, че това е очевидно за всички”.

„Процесът е динамичен, може би задържаните вече са повече от шестима”, каза вицепремиерът.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.09 2013 в 00:09

„Не бих си могъл да коментирам нещо, което не мога да кажа, но мисля, че това е очевидно за всички”.

Вместо да се изказва като гербер, Йовчев да се изстъпи пред някоя национална телевизия и да обясни защо служителите на МВР, които са ангажирани с охраната на властта от протеста НЯМАТ ОТЛИЧИТЕЛНИ ЗНАЦИ.

Така. НИЕ, а не Йовчев, Орешарски, Станишев, Борисов, Лютви Доган или Сидеров плащаме заплатите на тези служители, за да пазят обществения ред (а не депутатите и министрите) и да гарантират сигурността на ВСЕКИ гражданин. По закон, когато изпълняват служебните си задължения, полицаите трябва да носят отличителен знак, по който да могат да бъдат идентифицирани. Днес, на вечерния протест специално гледах за тези знаци и не видях нито един полицай да носи такъв. Накои бяха само по тениски.

Чувствам се свободен и призовавам и другите протестиращи към това да възприемам всеки човек в полицейски дрехи и без отличителен знак не като полицай, а именно като някакъв човек в полицейски дрехи - може да е статист във филмова продукция, магистрален бандит, участник в маскарад и т.н. Колко му е да намериш полицейска униформа и да я облечеш! Следователно не съм длъжен и да се подчинявам и да изпълнявам нарежданията на тези облечени в униформи хора. За да бъдат разпознавани като служители на реда, изпълняващи задълженията си (за които им плащаме) е необходимо да бъдат идентифицирани от гражданите (работодателите) във всеки един момент.

04.09 2013 в 14:33

Браво на протестиращите, че са оставили човека да го отведат, браво българи... стойте си зад загражденията и си дудукайте още 4 месеца.

04.09 2013 в 13:56

"Корнелий"...

04.09 2013 в 13:43

двама,трима боклука от Мусомища