Плевнелиев си пожела още референдуми

Елица Мартинова 27 януари 2013 в 11:36 1121 0

Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС

„Пожелавам си българите активно да участват и с всички възможни средства ще работя за това, но си пожелавам да не е последният референдум в моя мандат“, каза, след като гласува в допитването, президентът Росен Плевнелиев.

По думите му първият демократичен референдум е „успех“ за политическия модел в страната ни.

„Това е първият референдум в демократичната история на България и гласът на българите ще бъде чут“, заяви държавният глава.

Според него допитването за ядрената енергетика е доказателство, че гражданите могат да задават дневния ред на институциите.

„Референдумът е важен и всеки би следвало да се замисли, защото ако искаме това да е нашата държава, ние трябва също да дадем своя дан. Всеки може и трябва да има гражданска позиция и да я отстоява“, категоричен бе Плевнелиев.

Той призова гражданите да осъзнаят, че допитването е важно най-вече за тях, а не за политическите партии.

„Днес някои хора поставят под въпрос смисъла на този референдум и все повече хора ще разберат, че след като е бил първият, той със сигурност е задал правилната посока, а коя е тя – да чуем гласа на народа“, изтъкна още президентът.

Той обаче не отрече, че въпросът на настоящото допитване затруднява и обърква гражданите.

„Проблемът е, че прекалено много се политизира, а можеше много елементарно да се каже - „Искаме ли да строим нова централа?“ - този въпрос не се отнася до „Козлодуий“, а се отнася за „Белене“ или за трета централа“, обясни държавният глава.  

Укор към прекомерното политизиране на въпроса изказа и вътрешният министър Цветан Цветанов.

"С референдума няма да се постигнат целите, защото той се е превърнал не в нещо, което ще бъде важно за държавата, а в политически спектакъл", отсече вицепремиерът. 

Той уточни, че е гласувал по съвест за "бъдещето на страната" и прогнозира, че избирателната активност ще е ниска.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!