Пилотът на падналия край Шумен самолет остава с опасност за живота

09 септември 2012 в 13:03 1503 0

Самолет се разби край Шумен. Снимка: ОДМВР-Шумен
Самолет се разби край Шумен. Снимка: ОДМВР-Шумен

Има опасност за живота на 43-годишния пилот от Варна, чийто самолет падна вчера край Шумен. Мъжът е на изкуствено дишане, което ще продължи още едно денонощие.

При инцидента вчера пострадаха и двама души. Самолетът LZ е излетял с четирима пътници след получено разрешение от летище Варна. На около 10 метра от земята обаче той губи мощност и след неуспешен опит на пилота да го приземи е паднал.

Пострадалият мъж е опериран успешно, съобщиха от интензивното отделение на шуменската болница. Там е настанена и вторият пострадал - 24-годишна жена, която също е от Варна. Тя е със счупена тазобедрена кост, без опасност за живота.

Днес ще бъде направен повторен оглед на мястото на катастрофата. По предварителни данни причината за инцидента е техническа. Най-вероятно става въпрос за авария в двигателя.

Самолетът не е имал летателен план, което означава че е нямал право да излети. Това обясни по-късно днес Петър Гетов, инспектор в ГД "Гражданска въздухоплавателна администрация" (ГД "ГВА"). 

"Ще вземем двигателя, проби от горивото, маслата, цялата налична документация и до месец ще излезем с два отделни предварителни доклада. Засега това, което можем да кажем е, че е констатирано едно сериозно нарушение – липса на летателен план ", коментира Гетов, цитиран от БГНЕС. Той обясни, че без въпросния документ не може да излети никой самолет на територията на страната. Той трябвало да бъде заявен от пилота или собственика на самолета и да бъде издаден от ГД "ГВА"– София. Заявката за летателния план е можело да бъде пусната и по факс, но това не е направено.

Към момента разследващите екипи от Министерството на транспорта нямат и никакви документи, удостоверяващи дали човекът, разбил самолета е бил правоспособен летец, чия собственост е машината, минавала ли е технически прегледи. "Към момента не можем да кажем нищо друго конкретно. При такива случаи се съставят няколко хипотези, като в процеса на работата ни те една по една отпадат, докато се стигне до реалната причина за инцидента", добави Гетов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!