Пияният лекар без вина за смъртта на 35-годишната жена

11 октомври 2012 в 09:28 1955 0

Десислава Атанасова, министър на здравеопазването. Снимка: БГНЕС
Десислава Атанасова, министър на здравеопазването. Снимка: БГНЕС

Дежурният лекар в общинската болница в Дупница няма вина за смъртта на 35-годишната пациентка, починала на 6 октомври.

Лекарят – д-р Атанас Данов, се оказа с 2.47 промила алкохол в кръвта по време на дежурството си. Не неадекватно лечение обаче е причина за смъртта на жената – тя издъхнала от остра бъбречна и чернодробна недостатъчност, които са били необратими.

Това се казва в заключението на комисията, извършила проверка на случая. Проверката бе назначена от здравния министър Десислава Атанасова и извършена от Регионалния здравен инспекторат.

„Д-р Данов не е бил лекуващ лекар и по никакъв начин не е повлиял на лечението на пациентката”, каза ръководителят на местната здравна инспекция д-р Христо Кознички. По думите му състоянието ú е било критично. 35-годишната жена била лекувана лично от завеждащия вътрешното отделение д-р Елена Гюзелева.

Въпреки че е бил под влиянието на алкохол, д-р Дамов по никакъв начин не е повлиял на състоянието на пациентката, като е продължил назначеното лечение, без след това да се появят нови симптоми, установили здравните инспектори.

Павлина от Перник почина в болница „Св. Иван Рилски“ в Дупница. Била в града на гости при роднини. Прилошало ú и я завели в болницата. Изследванията показали, че има остър хепатит и нефункциониращи вътрешни органи.

Близките, придружаващи Павлина, се усъмнили, че дежурният лекар е пиян и се обадили в полицията. Проверката с дрегер показала 2.47 промила алкохолно съдържание.

Началникът на отделението заяви, че алкохолната проба на д-р Данов е в резултат от приеман антидепресант.

Окръжната прокуратура в Кюстендил образува досъдебно производство, но срещу неизвестен извършител.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!