Пет доживотни присъди поиска прокуратурата за "Килърите"

08 ноември 2012 в 12:37 1828 0

Килърите. Снимка: БГНЕС, архив
Килърите. Снимка: БГНЕС, архив

Пет доживотни присъди за подсъдимите по делото "Килърите" поиска днес прокуратурата. 

За четирима от тях - Петър Стоянова-Сумиста, Георги Вълев, Янко Попов и Васил Костов-Васко Кеца, прокурор Ася Петрова поиска доживотен затвор без право на замяна. За подсъдимия Петър Атмаджов прокуратурата поиска доживотен затвор, а за подсъдимия Райчо Стойнев – 20 години затвор.

Днес продължават финалните пледоарии поделото, които започнаха в края на миналата седмица.

Прокуратурата се позова на обществената опасност на извършените деяния, които нарушават правото на живот. Петър Стоянов, Васил Костов и Янко Попов са обвиняеми и за убийството на Юри Галев. 

Според прокуратурата групата е създадена през 2006 г. по инициатива на Петър Стоянов-Сумиста. В групата били привлечени Янко Попов и Васил Костов с цел да изпълняват мокри поръчки  срещу заплащане - убийства, палежи, взривове, телесни увреждания.

Стоянов е привлякъл в сдружението и Драгомир Генов и Георги Недев - също сумисти. Васил Костов е осигурил други двама - Владимир Филев и Георги Трифонов от Червен бряг. В групата били привлечени и други лица с неустановена самоличност, спрямо които се води отделно разследване.

Петър Стоянов е приемал и възлагал изпълнението на поръчките, той е вземал парите и е определял каква сума да получи съответния участник. В ценоразписа на бандата убийството се заплащало по 30 000 лв.

В процеса свидетелстваха хора, жестоко пребити срещу хонорар 1000 лв. Обикновено чупенето на ръце се е извършвало от двама души, които са вземали по 500 лв.

Някои поръчки са били приемани и от Янко Попов, който се е нагърбвал с изпълнението им, което се доказва от показанията на двама свидетели. Попов е отговарял за снабдяването с оръжие, както и за осигуряване на убежище.

Васил Костов е бил координатор по изпълнението на приетите поръчки за убийства, вземал е решения кой да бъде изпълнител.

Костов е проследявал навиците на жертвата и определял мястото на изпълнение. Във всички случаи Костов е придружавал изпълнителите по време на реализацията на поръчката, за да следи отблизо и при проблеми да реагира незабавно за заличаване на следи, както е станало при убийството на Румен Рачев в Шумен. Стоянов е получавал парите и ги разпределял. 

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!