Папата не иска сина на Кирил Маричков за посланик

02 май 2012 в 22:11 5389 0

Папа Бенедикт XVI Снимка: ЕРА/БГНЕС
Папа Бенедикт XVI Снимка: ЕРА/БГНЕС

България е получила мълчалив отказ от папа Бенедикт XVI синът на известния български рок музикант Кирил Маричков да стане посланик във Ватикана, пише вестникът на българите в САЩ и Канада BG VOICE.

На 1 февруари България иска агреман (съгласие от домакина) за акредитация. До момента Ватикана мълчи. Отговор, в стандартния случай, се получава за 2 седмици.

Дипломатическите служби на Ватикана са направили своя проверка за Кирил Маричков-младши и са съобщили на българското Външно министерство смущаващите резултати от нея: Маричков-младши нямал и ден трудов стаж, а в Италия, където живее със съпругата си, се е представял за адвокат, но не е имал права да практикува, защото Обществото на адвокатите е отхвърляло 7 пъти молбата му за присъединяване, пише BG VOICE.

Въпреки това до началото на 2012 година в консулството на България в Рим е имало табела с неговото име и телефони, на която е пишело, че всички емигранти трябва да се обръщат към него при нужда от юридическа помощ. Табелата била свалена, след като Маричков-младши бил предложен за посланик.

Известно е още, че има и жалби на българи, според които Маричков е прибирал по 100 евро такса за издаване на пълномощни, които стрували 15 евро.

Проблем за Ватикана е и фактът, че Маричков живее в Италия, а съпругата му Микела няма българско гражданство. За Ватикана е приемливо единствено посланиците на Италия и на Сан Марино да са местни жители. Всички останали дипломати трябва да имат постоянен адрес в изпращащата държава.

До момента няма официална позиция на Министерството на външните работи по въпроса.

В биографията, публикувана на сайта на МВнР, роденият на 8 юли 1973 година син на Кирил Маричков е представен като "професионален международен медиатор, регистриран  в Министерството на правосъдието на Република Италия", който от 2009 година е юридически съветник на посолството на България в Италия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови