Отложиха делото за прегазените при бунта в Катуница

Юлиан Христов 31 юли 2012 в 14:25 1842 0

Протест в Катуница. Снимка: БГНЕС
Протест в Катуница. Снимка: БГНЕС

Окръжният съд в Пловдив назначи допълнителна експертиза, касаеща механизма на причиняване на телесните повреди, по делото срещу шофьорите, които прегазиха четирима души при размириците в Катуница. Причината е искането за нова допълнителна експертиза и разпит на нови свидетели срещу шофьорите Спас Христов и Георги Йорданов. Двамата прегазиха четирима души при размириците в Катуница на 23 септември - двама младежи от селото и двама полицаи.

Експертизата трябва да докаже механизма на причиняване на телесните повреди, тъй като вещите лица при изготвянето на комплексната експертиза не са взели предвид показанията от съдебните заседания, а само доказателствата от досъдебното производство.  

Днес съдът прие част от комплексната експертиза - автотехническа и съдебномедицинска, което се отнася до следите по автомобилите и връзката им с инцидента. Експертизата трябва да изясни и механизма на причиняване на телесните повреди. 

Петко Кирчев от Катуница поиска да бъде назначена експертиза на подписа му. Той твърди, че подписът под показанията му в кориците на делото не е негов. Останалите свидетели по делото категорично потвърдиха още веднъж, че дъщерята на Кирил Рашков Събка, ги е повикала на 23 септември вечерта да пристигнат в селото за мешаре, а не за помен, както твърдят от ромската фамилия.  

В предишното заседание Христов и Йорданов заявиха, че са били нападнати от огромна тълпа от селото, затова се уплашили и избягали с колите, прегазвайки полицаите и младежите от Катуница. Според авто-техническата експертиза на двата автомобила, те са могли да избегнат сблъсъците.

За средните телесни повреди, които са причинили на пострадалите, срещу двамата шофьори са предявени граждански искове в размер на 90 000 лева. За такова престъпление законът предвижда от 3 до 12 години затвор.

Делото срещу двамата шофьори е отложено за 26 септември. Тогава ще се гледа и делото срещу Веселин Христов, вуйчо на убития в Катуница Ангел Петров. Делото е заведено от прокуратурата заради внука на Кирил Рашков Кристиян, който твърди, че Веселин Христов и жители на Катуница са го заплашили с убийство в пловдивско заведение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!