Още един паметник с качулки на Pussy Riot

Лъчезар Вълев 22 август 2012 в 13:24 3749 6

"Украсеният" паметник на българо-съветската дружба. Снимка: БГНЕС

Паметникът на Българо-съветската дружба във Варна осъмна украсен с разноцветни качулки върху главите на част от изобразените фигури, предаде БГНЕС.

Паметникът е един от най-високите в България. Това обаче не е попречило на поддръжници на пънкарките от руската група Pussy Riot.

Качулките с размери на чаршафи вероятно са поставени върху близо 15-метровите скулптури в нощта срещу сряда.

Поддръжниците на руските пънкарки са се опитали да сложат качулки и на главите на мъжете войни срещу фашизма, но каските са се оказали твърде големи, за да бъдат закачени устойчиво.

За това свидетелства чаршаф, който си стои върху главата на един от войниците.

Акцията е  израз на протест срещу присъдата на трите момичета от „Пуси Райът", които получиха по 2 години затвор заради молитвата си срещу Владимир Путин в храма „Христос Спасител" в Москва. 

Подобна акция се проведе миналата седмица и в София. В деня на произнасянето на присъдата им паметникът на съветската армия в центъра на столицата осъмна с разноцветни качулки в подкрепа на пънкарките от Pussy Riot. По този начин изглеждаха и редица монументи в руската столица Москва.

Цял свят е залят от протести за освобождаването им, които се изразяват в поставяне на цветни качулки.

На 17 август трите членовете на групата Pussy Riot –  Екатерина Самуцевич, Мария Альохина и Надежда Толоконникова, получиха 2-годишна присъда за хулиганско поведение в московската църквата „Христос Спасител“. Делото предизвика широк отзвук в чужбина и остра реакция от страна на западните политици.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!