Още 5 професии стават регулирани

Нели Чолашка 04 април 2012 в 06:08 1506 0

Увеличава се списъкът на регулираните професии. Снимка: БГНЕС
Увеличава се списъкът на регулираните професии. Снимка: БГНЕС
Списъкът на регулираните професии ще се увеличи с 5. Това ще гласува днес Министерския съвет.

В списъка ще бъдат включени физиотерапевт, асансьорен техник, офицерите за тактическо и за оперативно ниво на управление и офицер за стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили.

Тези професии ще влязат в режим на регулация по настояване на асоциацията на физиотерапевтите, на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор – за асансьорните техници и на Министерството на отбраната.

Регулирани професии са тези, за които при назначаване изрично се иска диплома или друго свидетелство за образование по специалността.  За работа в друга страна от Европейския съюз за кандидатите с регулирани професии има и допълнителни специфични изисквания. От лекарите и медицинските сестри, например, се изисква удостоверение от съсловните организации

В списъка на регулираните професии са лекар, зъболекар, медицинска сестра, фармацевт, машинист, заварчик, капитан на кораб и др.

Правителството ще приеме днес и Националната програма за 2012 г. по безопасност и здраве при работа. От кабинета се похвалиха с намаляване на трудовите злополуки от 2009 г. насам. Те се позовават на данни от Националния осигурителен институт (НОИ), според които 2009 г. до 2011 г. инцидентите на работното място са с 12% по-малко.. През 2009 г. са регистрирани общо 3125 трудови злополуки, през 2010 г. – 3025 и през 2011 г. – 2752. Смъртните случаи на работното място пък са намалели от 118 на 86 за три години.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!