Quantcast

Орешарски призна: Нищо не направихме срещу монополите

Последна промяна на 03 септември 2013 в 17:21 4626 20

Пламен Орешарски
Пламен Орешарски

Нищо не направихме в тези сто дни за монополите. Това каза в интервю за БНР премиерът Пламен Орешарски.

Той смята, че правителството се нуждае от време и предприемането на законодателни мерки, за да бъде направено нещо в борбата срещу монополите. "За цели мандати нищо не е направено, така че не може да се очаква за сто дни да има резултати", обясни Орешарски. Според него обаче натискът от страна на протестите е и от полза на правителството.

"Трудно е да се очаква за няколко месеца да се поправят неща, които са бъркани в продължение на дълго време. Разбирам, че цялата обществена атмосфера е напрегната по много причини, включително и от наши грешки, но нервността не е добър съветник за нашето общество", каза Орешарски и изрази надежда през есента, когато бъде направен отчет за първите сто дни да станат "по-ясни първите резултати от работата на кабинета". 

"Бих се радвал, ако имахме по-спокойна обстановка, за да стартира кабинетът. Първите сто дни на правителството са важни, за да се види пътят, по който ще поеме кабинетът. Струва ми се, че стоте дни, въпреки неблагоприятната обстановка, могат да служат като отправен пункт, за да се видят стъпките на кабинета", каза Орешарски и припомни някои от взетите мерки в социалната сфера. "Успяхме да установим един много крехък баланс в енергетиката. Нещата там в първо време са леко успокоени, което е предпоставка за по-голяма устойчивост на сектора, който предопределя и конкурентоспособността и разходите на домакинствата", обясни той. Според него правителството подготвя и пакет от мерки за приходните агенции за пресичане на нерегламентирания вътрешнообщностен внос и контрабандата. 

Орешарски призова протестиращите срещу и в подкрепа на кабинета да не допускат ескалация на напрежението. "Предприели сме всички необходими мерки за осигуряване на обществения ред, включително и за ограничаване на групите в подкрепа или против правителството. Призовавам гражданите, от която и група да са, да се въздържат от екстрени действия или поведение, което не прилича на европейска страна в 21 век", каза Орешарски. 

Орешарски не даде даде категоричен отговор на въпроса с колко време разполага правителството, но обясни, че се опитва да обясни на министрите си да работят, като поставят задачи в дългосрочен план. "Да правим каквото трябва, пък да става каквото става", каза премиерът и допълни, че продължителността на живота на кабинета зависи от подкрепата му в парламента. 

В този смисъл той заяви, че не оптимист за това, че Парламентът ще приеме обща декларация за националните приоритети. "У нас конфронтацията е заради самата конфронтация", коментира той, но все пак изрази надежда да има консенсус по приоритети като усвояването на еврофондовете например. Орешарски заяви, че много разчита на консенсус и  добронамерена критика по отношение на проектобюджета за следващата година. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.09 2013 в 12:50

с тия популистични намерения (18.) заблуждавате хората и си осигурявате власт

05.09 2013 в 13:29

ПРИЗНАТ ГРЯХ ПОЛОВИН ГРЯХ, НО ВСЕ СИ ОСТАВА ГРЯХ, НЕЩО КАТО ЕДНОТО ПРОТЯГАНЕ ДЕТО СИ Е ПОЧТИ ЕДНО...., НО ДВЕ НЕ ПРАВЯТ ЦЯЛО!

04.09 2013 в 16:00

Няма и да направите червени мерзавци ...... защото сте паразити и пиавици .......
Само знаете да крадете и лъжете ...................майната ви

04.09 2013 в 04:56

А последното изречение мисля, че е за сайт с друга тематична насоченост. Моля те премести го, защото там, някой със сигурност, ще му се зарадва.

04.09 2013 в 04:43

Орешарски призовава гражданите да се държат, като европейци.... И ние гражданите искаме премиер, който се държи, като европеец, но нещо не се получи. Първото нещо, което направи беше да назначи Пеевски за шеф на ДАНС. След този безумен акт малко не на място звучат тези призиви. Пък и приличат на "Знаем, че сгрешихме, но ако може само да ни се карате без да ни биете, щото нали не е по европейски! ".

04.09 2013 в 04:25

Предлагам ти да предоставиш правата за ползване на първото ти изречение на Орешарски за да може да отговори изчерпателно на въпроса "Какво свърши правителството за 100дни? ". А и съм забелязал, че поддръжниците му са все, такива, като тебе - ерудирани интелигентни господа с високо ниво на изказ.

04.09 2013 в 00:42

Многооо убави работи, само не разбрах парите от къде ще дойдат, от заеми...?...а пък нещо май бюджета 2-то полугодие хич не се връзва, ама и не им пука май, важното е да се назначат верни хора на подходящи места че зер избори наближават, а те май на париите струват много пари, а малко време във властта и малко гепене...мъка...

04.09 2013 в 00:36

Първите сто дни на правителството са важни, за да се види пътят, по който ще поеме кабинетът.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- -----
К'ви 100 дни, то за 100 часа се разбра по кой път ще поеме кабинета.
Поклисарски Помиярски, даде 5 лева да се хванеш на хорото, ама сега и 100 мил. да дадеш трудно ще се пуснеш

03.09 2013 в 22:32

neznam kakvo sa svurshili...
no s vseki izminat den stava po losho i po losho...

03.09 2013 в 20:50

Утрепляци прости ,ходете вие направете нещо бе майка ви заспали чикиджии да еба. Повече от 20 години разни мърши майката и разкатаха на тая държавица бе....какво очаквате сега за една година и вие ли милионери да станете .Не Орешарски ,ами и Стражарски да дойде не може да оправи нищо в тоя разграден двор.Докато не се напълнят затворите със всички боклуци минали през властта и крали от там като невидели ,нищо няма да се оправи в тая дтржава.Съвсем отделен е въпроса че ние сме мазохисти и си търпим да сме наведени цял живот и колкото по ни е навътре,толкова ни е по-добре и си траем :@