Орешарски призна: Нищо не направихме срещу монополите

OFFNews 03 септември 2013 в 17:21 5216 20

Пламен Орешарски
Пламен Орешарски

Нищо не направихме в тези сто дни за монополите. Това каза в интервю за БНР премиерът Пламен Орешарски.

Той смята, че правителството се нуждае от време и предприемането на законодателни мерки, за да бъде направено нещо в борбата срещу монополите. "За цели мандати нищо не е направено, така че не може да се очаква за сто дни да има резултати", обясни Орешарски. Според него обаче натискът от страна на протестите е и от полза на правителството.

"Трудно е да се очаква за няколко месеца да се поправят неща, които са бъркани в продължение на дълго време. Разбирам, че цялата обществена атмосфера е напрегната по много причини, включително и от наши грешки, но нервността не е добър съветник за нашето общество", каза Орешарски и изрази надежда през есента, когато бъде направен отчет за първите сто дни да станат "по-ясни първите резултати от работата на кабинета". 

"Бих се радвал, ако имахме по-спокойна обстановка, за да стартира кабинетът. Първите сто дни на правителството са важни, за да се види пътят, по който ще поеме кабинетът. Струва ми се, че стоте дни, въпреки неблагоприятната обстановка, могат да служат като отправен пункт, за да се видят стъпките на кабинета", каза Орешарски и припомни някои от взетите мерки в социалната сфера. "Успяхме да установим един много крехък баланс в енергетиката. Нещата там в първо време са леко успокоени, което е предпоставка за по-голяма устойчивост на сектора, който предопределя и конкурентоспособността и разходите на домакинствата", обясни той. Според него правителството подготвя и пакет от мерки за приходните агенции за пресичане на нерегламентирания вътрешнообщностен внос и контрабандата. 

Орешарски призова протестиращите срещу и в подкрепа на кабинета да не допускат ескалация на напрежението. "Предприели сме всички необходими мерки за осигуряване на обществения ред, включително и за ограничаване на групите в подкрепа или против правителството. Призовавам гражданите, от която и група да са, да се въздържат от екстрени действия или поведение, което не прилича на европейска страна в 21 век", каза Орешарски. 

Орешарски не даде даде категоричен отговор на въпроса с колко време разполага правителството, но обясни, че се опитва да обясни на министрите си да работят, като поставят задачи в дългосрочен план. "Да правим каквото трябва, пък да става каквото става", каза премиерът и допълни, че продължителността на живота на кабинета зависи от подкрепата му в парламента. 

В този смисъл той заяви, че не оптимист за това, че Парламентът ще приеме обща декларация за националните приоритети. "У нас конфронтацията е заради самата конфронтация", коментира той, но все пак изрази надежда да има консенсус по приоритети като усвояването на еврофондовете например. Орешарски заяви, че много разчита на консенсус и  добронамерена критика по отношение на проектобюджета за следващата година. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!