Quantcast

Орешарски: България работи за единна европейска позиция за Сирия

Последна промяна на 02 септември 2013 в 18:31 1877 4

Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС
Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС

Събитията в Сирия достигнаха критична точка, която представлява заплаха за мира и сигурността в целия Близък изток. При тези обстоятелства България счита, че Съветът за сигурност на ООН е необходимо да изпълни своите отговорности, за да се прекрати насилието и бъдат създадени условия за започване на широк политически диалог, който е най-приемливият път за намиране на трайно решение на кризата и слагане на край на страданията на сирийския народ.

Това се посочва в изявление на премиера Пламен Орешарски по повод разсекретените разузнавателни данни за използването на химическо оръжие в предградие на Дамаск на 21 август.

България ще следи внимателно развитието на обстановката в региона, ще работи за формирането на единна европейска позиция и ще допринася според възможностите си за постигането на мир, справедливост и започване на устойчив демократичен процес в Сирия, казва още българският министър-председател.

Използването на химическо оръжие е действие, което противоречи не само на международното право, но потъпква и елементарните норми на морала и хуманизма и заплашва да срине отдавна установени международни норми срещу използването на химическо оръжие, заявява Орешарски.

Той е категоричен, че „извършителите на това тежко престъпление трябва да понесат своята отговорност, а международната общност е длъжна да предприеме адекватни мерки, за да предотврати повтарянето му в бъдеще”.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.09 2013 в 10:47

Абе сульо, защо и е на България "единна европейска позиция"?
Защо да няма своя собствена позиция?

03.09 2013 в 05:17

Виждам - ял си шамарите на много войни, а офисно пубертетче?
Сега сигурно и Премиерът ще го забележи.
Приятно слушане:
http://www.youtube.com/watch?v=vXDlSt7GK6Y

03.09 2013 в 02:51

Отново грешна позиция. Политически диалог можеше да има преди 2 години и преди 100.000 жертви. Вече е късно за диалог. Да изчака експертизата на ООН беше единственото, което трябваше да каже. Но нали Орешарски целува ... на Путин.

02.09 2013 в 21:39

Ех тоя оРЕШАРСКИ уби се от бачкане за благото на народа.