„Окуражават“ съдиите да не засекретяват дела

Юлиан Христов 28 февруари 2012 в 09:09 1187 0

Съдебна палата. Снимка: Сергей Антонов
Съдебна палата. Снимка: Сергей Антонов

Искрено се надявам да можем да окуражим съдиите да не засекретяват делата, защото това е гаранция за гражданския контрол върху дейността на службите за сигурност и обществен ред, върху дейността на съда, върху защитата на човешките права.

Това каза пред БНР председателят на Държавната комисия по сигурността на информацията Цвета Маркова, която е домакин на кръгла маса в парламента на тема: „Защита на класифицираната информация при разглеждане на дела в съдебния наказателен процес“.

„Нагласите, които срещаме в съдебната система, трябва да облечем в задължителни указания. Няма повече от един процент дела, които биха могли да намерят своето правно основание и да бъдат гледани при закрити врати и това са делата, свързани с националната сигурност. Ако е имало такива, поне на мен не ми е известно, то те би трябвало да са за шпионаж, например. Когато приключи прилагането на едно специално разузнавателно средство и делото влезе в съдебна фаза, тогава всички доказателства трябва да бъдат явни и да може, както защитата, така и подсъдимия, да се запознават с тях, за да могат да предприемат необходимите процесуални мерки“, изтъкна Маркова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови