Обвиниха Росен Желязков за бюлетините в Костинброд

Елица Мартинова 14 октомври 2013 в 15:04 4634 11

Росен Желязков (най-вдясно), Валери Борисов (най-вляво). Снимка: БГНЕС
Росен Желязков (най-вдясно), Валери Борисов (най-вляво). Снимка: БГНЕС

Прокуратурата повдигна обвинения срещу бившия главен секретар на Министерски съвет Росен Желязков заради скандала с незаконните бюлетини в Костинброд.

Желязков е обвинен в това, че не е упражнил достатъчен контрол върху административните служители, които са били в контакт с печатницата "Мултипринт", където ден преди парламентарния вот бяха намерени 480 000 допълнителни бюлетини.

На Желязков е наложена мярка за неотклонение "подписка".

Скандалът с допълнителните бюлетини избухна на 11 май - в Деня на размисъл преди изборите за парламент. По сигнал на червеното острие Мая Манолова при спецакция бяха иззети 480 000 бюлетини от печатницата, която отпечата всички бюлетини за изборите – “Мултипринт” в Костинброд на местния общински съветник от ГЕРБ Йордан Бончев. Печатарят даде противоречиви обяснения – нарече тези бюлетини технологичен брак, а после каза, че били около 165 000 – 2 % от всички бюлетини, които по договор с поръчителя (Министерския съвет) е бил длъжен да пази на склад.

Самият Желязков тогава коментира, че в договорите с печатницата няма клауза да не се правят престъпления, но това е общо задължение на всеки.

“Всяка печатница може да използва матриците за каквото намери за добре. Няма пречка печатницата да си печата от бюлетините за фото тапети”, заяви тогава той, а впоследствие уточни, че се е пошегувал.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!