Нивото на Дунав продължава да се покачва

Последна промяна на 09 април 2013 в 12:12 981 0

река Дунав, Снимка: БГНЕС
река Дунав, Снимка: БГНЕС

Нивото на река Дунав в българския участък на реката продължава да се покачва. 

Заради високите подпочвени води в низината част на Видинско предстои пускането в работен режим и на пета от осемте отводнителни помпени станции, съобщи БНР. Нивото на Дунав при Видин тази сутрин е 770 см след повишение от 4 см за денонощието.

Продължителните валежи през последните дни повишиха нивото на подпочвените води и на много места в земеделските земи във Видинско има водни петна. За отводняването на низинната част вече 10 дни работят 4 ОПС, предстои пускането в действие и на станция Дунавци-1.

Дворовете на 20-тина къщи в ромския квартал, където няма изградена канализационна система, са наводнени.

В 8-те язовира, собственост на Напоителни системи, има свободен обем между 20 и 40 процента, пълен е само яз. "Ошане", но не се налага контролираното му изпускане.

Под вода между 1-2 м са бреговете на дунавските острови Кошава, Кутово и Безимен.

Според прогнозата и в следващите 5 дни нивото на р. Дунав в началото на българския участък ще варира около днешните стойности. Продължава наблюдението на дигите и защитните съоръжения.

В Никопол е задействан общинският план за защита при бедствия и е въведена първа степен на повишено внимание заради високите дунавски води. За 13,30 часа е насрочено заседание на кризисния щаб.

Нивото на река Дунав достигна още вчера тревожните 700 см. Застрашените участъци по протежението на реката, от километър 600 до километър 595, е организирано наблюдение и трикратно за деня измерване на покачванията на нивото.

В мазетата на административната сграда на Общината и Районната потребителна кооперация вече има вода.

Започва и проверка за покачване на подпочвените води в избените и сутеренните помещения, в домовете и обществените сгради, които са в близост до реката. Осигурени са десет хиляди чувала. Направена е заявка до областния управител в Плевен за осигуряване на 320 талпи и сто кубика пясък.

Засега паника сред жителите от крайбрежния квартал няма. Създава се организация за бързото реагиране при евентуална кризисна ситуация.

В Русе реката се е покачила с 1 см през последното денонощие и е стигнала 719 см, като прогнозата е стойностите да се запазят и през следващите дни. От Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав съобщиха, че високите води на реката са залели всички острови в българско-румънския участък, с изключение на този при Белене.

Поради продължилото покачване на нивото на Дунав край Силистра са затворени два от шлюзовете, които захранват езерото Сребърна с вода от реката. Отворен остава само северният шлюз.

Със затварянето на шлюзовете ще се предотврати прекомерното повишаване на нивото на езерото и евентуалното заливане на имоти по поречието му. Към момента нивото на водата в езерото е 310 см, а при северния шлюз 360 см. Няма непосредствена опасност за населението и за заливане на райони около езерото.

Спокойна е обстановката и в колонията на пеликаните, където гнездят около 60 двойки от застрашените птици. Охранителите в резервата са установили риболов на нерегламентирани места и с непозволени средства. На нарушителя е съставен акт за административно нарушение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови