Марица под видеонаблюдение, нивото на Дунав се покачва

09 април 2013 в 07:44 1282 0

Денонощно видеонаблюдение на река Марица започва от днес.

Стойностите на водата ще се следят в реално време от специалистите, дори онлайн. Въпреки падналите рекордни количества валежи в последните дни, нивото на реката е далеч от критичните стойности и не създава опасност от наводнения, съобщава БНТ.

51 литра на квадратен метър е падналият дъжд в Пловдив, сочат данните на метеоролозите. Валежите и топенето на снеговете по високите части, се очаква да повиши и днес нивото на река Марица. Дори пиковите стойности няма да достигнат 150 см, при които се обявява код "жълто". Критичното ниво е 2.50 м и към момента няма опасност от разливи и наводнения, категорични са специалистите.

От "Басейнова дирекция" – Пловдив също заявиха, че в момента няма преливащи язовири и реки в региона. Контролирано се изпуска язовир "Доспат", водите се отвеждат към язовирите "Въча" и "Цанков камък", които на този етап имат достатъчно свободен обем.

Водоемите са под денонощно наблюдение и към момента няма сигнали за залети участъци и населени места.

Нивото на река Дунав при Видин продължава да се покачва бавно. Последното измерване показва нарастване с още 3 сантиметра до 767 см.

Въпреки високите води, засега няма опасност от наводнение на населени места в региона, заявиха от областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението". Засилено е наблюдението и контрола на защитните съоръжения по брега, следят се и водните обеми в язовирите.

Задържане на високото ниво на река Дунав ще има почти до края на седмицата, но ще остане под 8 м, гласи прогнозата. Взетите засега мерки остават в сила докато пълноводието не прехвърли 850 см.

Вече пети ден се извършва постоянен оглед на дунавските диги и засега няма подкопаване и разрушения, съобщават от "Напоителни системи". Падналите дъждове през последното денонощие са над 20 л на кв. м и усложняват обстановката в земеделските земи край Дунав. Поетапно са включени 4 помпени станции и се подготвя още една да отводнява обработените полета.

"Високото ниво на реката се дължи преди всичко на изпусканията от хидровъзел "Железните врата". Там нивото за около 2 седмици е намаляло с 5 м. Подготвят се евентуално за високите обеми на води, които ще дойдат с топенето на снеговете", съобщи Любомир Низамов, заместник–областен управител на Видин, цитиран от БНТ.

От 20 до 50% свободен обем има в язовирите на територията на Видинска област и те спокойно могат да поемат увеличения приток на вода, каза за "По света и у нас" Димитър Йоцов, директор на местния клон на "Напоителни системи".

Няма смущения в транспорта и инфраструктурата. Засилен е трафикът на ТИР-ове през ГКПП Ферибот – Видин заради проблеми на Дунав мост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови