Не можеш да продадеш колата, ако нямаш здравни вноски

Мария Чипилева 09 май 2012 в 15:41 1827 0

Ако не си платил здравните си вноски, няма да можеш да продаваш колата си, предлага здравният министър Десислава Атанасова. Снимка БГНЕС.
Ако не си платил здравните си вноски, няма да можеш да продаваш колата си, предлага здравният министър Десислава Атанасова. Снимка БГНЕС.
Ако човек няма изрядни здравни вноски, губи право да си продава апартамента или колата. Това гласят промени в Данъчно-осигурителния кодекс, които прие Правителството. За да станат факт обаче, трябва да се гласуват и от Парламента. Мярката има за цел да намали броя на хората без здравни вноски у нас. По последни данни на НЗОК те са 1.3 млн. души. Въпреки че цифрата изглежда голяма, тя е нереална. Голяма част от тези хора са извън страната и не ползват родното здравеопазване.  По данни на здравното министерство едва между 1 и 3 процента са пациентите в клиниките без редовни вноски. Така че ефектът от мярката е спорен. Правителството прие и промени в Закона за здравното осигуряване (ЗЗО), които предвиждат да се отвърже таксата за преглед при лекар от минималната заплата. Занапред тя ще се определя с постановление на Министерския съвет. Промяната се прави заради вдигането на минималната заплата от 270 лв. на 290 лв. Според лекарите обаче подобен ход е абсолютно неправилен и популистки. Дружествата за здравно осигуряване да станат застрахователни компании, предвиждат още промените в ЗЗО. Идеята за превръщането на здравните дружества в застрахователни компании е от времето на тройната коалиция. При правителството на ГЕРБ тя веднъж вече беше отхвърлена от парламента. Сега обаче изненадващо се лансира отново. Причината според управляващите е, че трябва да се синхронизира законодателството ни с европейското, а там всички дружества са със статут на застрахователи. С въвеждането на подобна промяна ще се вдигнат изискванията за капитала на компаниите и ще се завиши контролът им от Комисията по финансов надзор. Според доброволните фондове у нас обаче подобна промяна е меко казано абсурдна. Причината е, че здравеопазването е различна дейност, която няма нищо общо със застраховането на автомобили или къщи. Ако се превърнат в застрахователни компании, те смятат, че няма да могат да плащат за превантивни дейности като профилактиката или по-особени рискове като бременността. Ако този път промените се приемат от парламента, дружествата ще имат една година, за да станат застрахователни компании. който не изпълни условията, може да се закрие или да се слее с друга компания, се казва в проекта. В законопроекта се предвижда още здравното министерство да прехвърля пари на здравната каса за плащане на ваксините за рак на маточната шийка. Включването на тази имунизация като незадължителна в пакета на касата стана под голям натиск на ГЕРБ при приемането на републиканския бюджет в парламента за 2012 г.  Тогава министерството на здравеопазването беше резервирано относно въвеждането на подобна реимбурсация. Според редица гинеколози ваксините за рак на маточната шийка все още са с недоказан ефект. Трябва да минат поне десетина години, за да се разбере какви са страничните им ефекти и защитата, казват специалистите.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови