Напусналият шеф на БАИ обмислял оставка от изборите

Симона Костадинова 27 август 2013 в 20:08 2167 0

Борислав Стефанов
Борислав Стефанов

Липсата на контакт с правителството е причината Председателят на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Борислав Стефанов да подаде оставка. Той е обмислял това решение от парламентарните избори насам.

Мотивите за желанието му да напусне БАИ са политически, а оставката е подал вчера, но все още няма  официален отговор от Министерство на икономиката.

Според него когато дойде едно ново правителство, то трябва да поставя на отговорни позиции хора, на които има доверие и познава, а той не е усетил, че към него самия има такова.

Единственият човек, с който Борислав Стефанов се е срещал по-често е вицепремиерът по икономическите въпроси Даниела Бобева. „Дори и срещите с нея бяха в рамките на дискусионни групи, където участваха още 20 души например. Това не е средата, където може да се дискутират инвестиционни теми в детайли. Тази липса на контакти не ми харесваше”, каза още Борислав Стефанов пред агенция „Фокус“ .

„Това, което искам да се случи на агенцията, са нещата, които аз не успях да изпълня, а са били важни. Трябва да се обръща много повече внимание при привличането на инвеститори, а не толкова при обслужването им, което правим в момента”, казва Стефанов за БАИ.

Той смята, че  няма как една агенция с около 30 души състав и бюджет под 1 млн. лева да се свърже с фирми в Китай или в Германия и да ги привлече като инвеститори. Агенцията трябва да има поне 5-10 офиса или представилите на агенцията извън територията на България и тяхната дейност да е търсят нови инвеститори.

Борислав Стефанов подчерта, че тези промени не зависят от директора на БАИ, а от бюджета и правомощията на агенцията.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки