МЗ осигурило липсващо лекарство за онкоболни

Нели Чолашка 31 януари 2013 в 11:33 2040 1

Лекарства. Снимка: БГНЕС
Лекарства. Снимка: БГНЕС

След намеса на Министерството на здравеопазването (МЗ) е осигурено лекарството петфлуороурацил за онкоболни, похвали се здравният министър Десислава Атанасова.

Проблемите с доставката се дължат на промяна на производствената технология на завода в Австрия, който е единствен производител, а не на проблеми в здравеопазването у нас, уточни Атанасова.

Лекарството е доставено снощи, като количествата били набавени от други пазари. То ще бъде в наличност от днес при търговците на едро. Доставени са над 24 000 ампули от медикамента, от тях 23 700 са от 500 мг, а 500 са от 5000 мг.

По неофициална информация болниците на са успели да направят навреме търговете за това лекарство.

На въпрос на OFFNews дали въведената преди две години практика болниците, а не МЗ да правят търговете за медикаменти, Атанасова отговори "помните колко протести имаше пред министерството за провалени търгове за лекарства".

Следващата седмица ще бъде доставено и лекарството за лечение на онкоболни оксалиплатин, съобщиха от здравното министерство. От ведомството коментираха, че причината за нередовните доставки на двата продукта е промяна на производствената технология за подобряване на качеството им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови