800 чакат за лъчелечение в Онкологията

Вероника Шербанова 06 декември 2012 в 14:17 4023 0

СБАЛ по Онкология, Снимка: БГНЕС
СБАЛ по Онкология, Снимка: БГНЕС

Около 800 онкоболни чакат за лъчелечение в Онкологията в София. В момента се записват пациенти за юни догодина.

Това заяви ръководителят на Клиниката по лъчелечение към болницата доц. д-р Веселина Първанова.

Причината е претоварването на съществуващия в Онкологията линеен ускорител, за който в момента се записват по четирима болни на ден. 

С разширяването на Клиниката по лъчелечение в нея ще могат да се лекуват два пъти повече пациенти – вместо 2000, 4000 годишно, обясни д-р Първанова.

Първата копка на новата клиника беше направена днес от директора на Онкологията д-р Здравка Валерианова, здравният министър Десислава Атанасова и председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова.

Строителните дейности трябва да приключат до октомври 2013 г., а сумата необходима за това е 8,7 млн. лева. Парите са осигурени с проект по Оперативна програма „Регионално развитие“.

Целият проект е за около 29 млн. лева, осигурени със съвместно финансиране от държавния бюджет и с европейски пари. Освен строежът на новата клиника, със средствата ще бъдат закупени също така два линейни ускорителя, магнитно резонансен томограф, компютър томографски симулатор и др.

С новата апаратура лечението ще бъде много по-ефективно, посочи д-р Първанова. Разширението на клиниката трябва да приключи напълно до две години. 

През следващата година апаратура ще бъде закупена за 9 болници, сред които болницата „Д-р Георги Странски“ в Плевен, университетската „Св. Марина“ в София, Онкологията и др. Финансирането ще дойде от спестени 27 млн. лева от обществени поръчки по проекти от Средносрочната рамкова инвестиционна програма на Министерството на здравеопазването, съобщи здравният министър Десислава Атанасова.

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови