МЗ: Болниците нарушават ЗОП, не знаем колко са щетите

Нели Чолашка 01 август 2012 в 15:48 1550 0

Десислава Атанасова, министър на здравеопазването. Снимка: БГНЕС
Десислава Атанасова, министър на здравеопазването. Снимка: БГНЕС

Проверките на инспектората на здравното министерство, с които бяха заплашени болниците от най-новия министър Десислава Атанасова, са установили отдавна известния факт, че болниците нарушават Закона за обществените поръчки (ЗОП).

От Министерството на здравеопазването (МЗ) не могат да кажат какви щети са нанесени със заобикалянето на ЗОП от болниците, защото това било работа на Агенцията за държавен финансов контрол.

Те установили още, че има много нарушения при т. нар. дарения за болниците - нямало регистър на дарителите, имало дарения без дата и име на дарителя. Честа практика били даренията в натура в неясно състояние, които после се бракуват.

В Хематологията в София пък е открито незаконно кафене, което вече е закрито. Освен това Хематологията си позволила да ремонтира само за своя сметка покрива на сградата си и помещения там, след като дели собствеността с друга болница - Онкологията в София.

Единствената конкретна цифра относно нарушенията на болниците е закупени коли за Хематологията за 94 хил. лв. без да е обявена обществена поръчка. Това лечебно заведение купувало и храна без конкурс.

Десислава Атанасова обяви, че е започнала да сменя представители на МЗ в съвета на директорите на държавните болници, защото не изпълняват адекватно задълженията си. 

Вече бил сменен представителят на министерството в болницата в Пловдив "Св. Георги Софийски", която има много дългове.

Няма болници, чиито финансови резултати да предполагат обявяване в несъстоятелност, каза Атанасова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews