МС "уволни" Мирослава Тодорова от Съюза на съдиите

Александра Маркарян 13 юли 2012 в 16:28 1977 0

Мирослава Тодорова. Снимка: Сергей Антонов
Мирослава Тодорова. Снимка: Сергей Антонов

След разгорелия се скандал с уволнението на Мирослава Тодорова като съдия от Софийски градски съд днес от правителствената пресслужба разпространиха съобщение до медиите, в което я обяви за уволнена и от председателския пост на Съюза на съдиите в България.

В текста, изпратен до медиите, за да ги увери, че премиерът Борисов се разграничава рязко от решението на ВСС, пише:

"Вчерашното решение на ВСС, чиято репутация в обществото мога да определя като противоречива, е чиста провокация, насочена срещу кабинета. Това заяви премиерът Бойко Борисов по повод решението на ВСС съдия Мирослава Тодорова да бъде уволнена от поста председател на Съюза на съдиите.

Мисля, че би било огромен жест към демократичното ни общество съдия Мирослава Тодорова да бъде изслушана от ВСС и след това да се вземе окончателно решение".

Всъщност ВСС никога не е уволнявал, няма и как да уволни, Тодорова от съюза. С 19 гласа той я отстрани от СГС с официален мотив забавяне на изготвяне на мотивите по три наказателни дела.

След като "новината"  за отстраняването ú и от съюза беше разпространена, от МС побързаха да поправят грешката си с ново съобщение до редакциите.

Иначе тезата, че уволнението е провокация срещу кабинета от ВСС, беше разпространена и от вътрешния министър Цветан Цветанов, който нарече решението за съдийката, дала го под съд за клевета, провокация. Цветанов увери, че няма личен конфликт с Тодорова заради делото за клевета. Съдия Тодорова внесе жалбата, след като в началото на тази година в интервю Цветанов я обвини във връзки с престъпността.

Премиерът Борисов използва случая, за да прехвърли вината за случващото се отново върху предишното управление, като припомни, че настоящият състав на ВСС е избран от предишното Народно събрание „с гласовете на партиите на Сергей Станишев, Даниел Вълчев и Ахмед Доган“.

Президентът Росен Плевнелиев пък заяви, че според него решението на ВСС оставя съмнения за необективност. Той изрази и притеснението си от протеста на съдиите днес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!