Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Марин Райков на прощаване с президента: Бяхме А-отборът на България

Юлиан Христов 31 май 2013 в 12:07 1743 3

Росен Плевнелиев и Марин Райков отчетоха дейността на служебния кабинет. Снимка: БГНЕС
Росен Плевнелиев и Марин Райков отчетоха дейността на служебния кабинет. Снимка: БГНЕС

Ние не бяхме правителство на нито една политическа сила, на нито една икономическа олигархия. Ние не бяхме нито отбор В, нито отбор С на една или друга политическа партия или, това, което някои очакваха, на една или друга банкова групировка. Ние бяхме отбор А на България в този тежък момент от 78 дни.

Това каза служебният премиер Марин Райков, който на церемония в президентството отчете края на мандата на назначения от държавния глава кабинет. 

Райков каза, че служебният кабинет е наследил враговете на предишните управляващи, но не и техните поддръжници.  "Не ни стигна времето да пожънем това, което посяхме пред очите на българските граждани. Ние поехме управлението, когато никой друг не желаеше да го поеме. Поехме ангажимента да направим прозрачни избори. Дали бяха честни, ще определи историята. Дали ще бъдат честни, зависи от участниците", каза Марин Райков. 

В същото време президентът Росен Плевнелиев заяви, че кабинетът на Райков е успокоил общественото напрежение след масовите протести в края на зимата. "Това правителство пое отговорност тогава, когато никой друг не пожела", категоричен бе Плевнелиев. 

По думите му служебното правителство се е справило с двете най-важни задачи – да успокои ситуацията в страната и да организира провеждането на изборите. "Организацията на изборите беше на ниво, такава е и оценката на международните наблюдатели, каза Плевнелиев. Моето мнение е категорично и ясно - изборите бяха проведени на ниво", каза президентът.

Като най-голямо постижение на служебното правителство президентът посочи правилата за прозрачност на средствата на държавните дружества и разпределянето им в банките. Въпреки натиска, ние приехме правилата за парите на държавните дружества, каза от своя страна Марин Райков. Той обясни, че е бил подложен на медиен натиск за това дали не съжалява за приемането на това предложение. 

За 78-те дни на работа на кабинета е отчетен спад в безработицата с 1,6%, а застраховката срещу неплащане на дълг, която е сред показателите за сигурна среда и доверие в инвеститорите, също е отбелязала спад.

За 2 месеца са раздадени над 300 млн. лв. кредити по програма "Джеръми" на малки и средни предприятия. Сега българските граждани, които искат домовете им да станат енергийно ефективни, могат да намалят сметките си на половина. Осигурени са допълнително 100 000 лв. за хората, които не могат да си позволят и малкото оставащи 25% по програмата. 

Наследихме оковите на един рестриктивен бюджет. Наследихме поети категорични обещания, които нямаха никаква опора в бюджета, каза Райков, но отчете диверсифициран риск при управлението на парите в държавните дружества, а ат 3.8 млрд. лв. към 30 април фискалният резерв е достигнал повече от 5.5. млрд.

Нашето образование не е в добро състояние. Нашето образование се нуждае от лекуване. Не само от пари, но и от реформа. Проектът на проектозакона за иновациите беше връчен от мен на премиера Орешарски, каза Райков.

"Служебното правителство доказа, че България може да се управлява без задкулисни договорки. Служебното правителство създаде режим на диалог и сътрудничество", каза Плевнелиев.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews