Кристалина: България се престара с финансовата дисциплина

09 март 2013 в 12:26 4615 19

Кристалина Георгиева. Снимка: БГНЕС
Кристалина Георгиева. Снимка: БГНЕС

„България малко пренави пружината на финансовата дисциплина“. Това каза българският еврокомисар Кристалина Георгиева пред „Дарик“. Георгиева е на мнение, че може да се мисли за поемането на нов заем за повишаване доходите на хората, но е много важно за какво трябва да бъдат използвани тези пари. Тя смята, че може да се говори за около 1 милиард лева.

Според Георгиева е много важно да се увеличат доходите на хората. В този дух беше и изказването на премиера в оставка Бойко Борисов на последното правителствено заседание, на което той обяви предизборен курс наляво.

„Аз винаги се притеснявам, когато се взема заем за вътрешни цели, защото според мен със заем трябва да се финансира стимулирането на икономиката", каза еврокомисарят. Тя бе категорична, че ако говорим за заем, той може да бъде и от вътрешния пазар.

Георгиева коментира, че няма начин да поеме поста на служебен премиер, за който бе спрягана напоследък от различни публични кръгове. Според нея следващото правителство трябва да раздели финансовия министър от вицепремиерското място по икономическите въпроси. „Ние знаем, че у нас две неща останаха нерешени - едното е социалната тема и второто - подпомагането на малкия и среден бизнес", каза тя.

По думите на еврокомисаря, трвогите в Брюксел по отношение на България са в две насоки. Първата е дали държавата достатъчно ясно формулира приоритетите си относно проблема с безработицата и дали мерките, които се взимат, са достатъчно чувствителни към нуждите към най-засегнатите социални групи. Втората тревога е, че когато вниманието бъде насочено към икономическия растеж, безработицата и социалните проблеми, държавата може да изпусне финансовата дисциплина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!