Костов: С кръвното си Борисов играе сценка от евтино криминале

Елица Мартинова 18 март 2013 в 12:36 3231 4

Иван Костов, Снимка: БГНЕС
Иван Костов, Снимка: БГНЕС

„Избори не се правят като се вдига кръвно, влиза се в болница, където се каят главите на вероизповеданията. Не се правят, като се огласяват поръчки за атентати и се намират автомати. Това прилича по-скоро на слаб неполитически сценарий за евтино криминале и е непристойно поведение за политик. Ние трябва да сме здрави, щом искаме доверието на хората“, заяви на брифинг в понеделник председателят на ДСБ Иван Костов.

Думите му бяха коментар на случващото се около лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Според Костов той използва евтини похвати, с които се старае да спечели състраданието на избирателите за предстоящия парламентарен вот.

„Всеки министър, който е отговарял за нещо, е получавал заплахи. Въпросът е от ДАНС да си свършат работата и да мълчат за случващото се“, категоричен е Костов.

От ДСБ осъдиха и темите на консултациите между служебния премиер Марин Райков, БСП и ДПС.

„Партиите формулират идеологии от предизборните си кампании и канят премиера Райков да ги изпълни. Това е некрасив опит да се прави кампания чрез консултациите при министъ-председателя“, коментира тъмносиният лидер.

Костов отново очерта основните задачи, с които според него трябва да се заеме служебният кабинет.

Първата и най-важна от тях е да се съхрани финансовата стабилност – тема, по която ДСБ са оптимисти.

„Съдейки по думите на новия финансов министър Калин Христов в медиите, можем да кажем, че сме спокойни и финансовата стабилност на страната е в сигурни ръце“, коментира Иван Костов.

Той бе категоричен, че втората основна задача на кабинета е да гарантира честни избори.

Тъмносините изразиха безпокойство от медийните изяви на Михаил Константинов - шеф на фирмата „Информационно обслужване“, която отговаря за преброяването на гласовете след изборите. Според тях той трябва да бъде сменен и това да се случи възможно най-скоро, преди вота през май.

„Имаме сведения, че във вътрешните нива, не само на ниво Михаил Константинов, има обещания за продажбата на гласове“, коментира Костов.

От ДСБ призова кабинета да предприеме кадрови размествания и конкретни действия, които да гарантират честния вот.

„Не трябва да се позволява на лица от прокуратурата и ДАНС да служат като политически чадър за търговията с гласове. Затова ние предлагаме да се разместят съставите на тези органи по време на изборите. Подобно на командировките през лятото, когато служители на МВР и данъчни инспектори се изпращат по курортите. Най-просто казано, за честността на вота в Хасково, например, да не отговаря местната власт там“, обясни Костов.

Според тъмносините служебният кабинет трябва незабавно да смени не само състава на ДКЕВР, който е в оставка, но и служителите в Комисията за защита на потребителите.

„Ако протестиращите имат добри идеи, нека да влязат за малко в КЗП и давидят каква е ситуацията“, призова Костов.

От ДСБ настояха още кабинетът да окаже натиск върху Комисията за защита на конкуренцията, за да започнат разследвания срещу монополните договорки, които разбуниха духовете в страната.

Очевидно е, че Иван Костов много добре познава похватите на кризисния пиар и все по-очевидно става, че съди по себе си коментира вместо Борисов Цветан Цветанов чрез агенция "Фокус".

ой напомни за "бомбичката" край дома на Иван Костов Драгалевци. 


"Желаем му здраве и никога да не влиза в болница с диагноза сърдечни проблеми. Всъщност на него това няма как да му се случи, защото не помним някога да си е слагал на сърце проблемите на хората", коментира Цветанов.

Той призова Костов, БСП и ДПС да спрат да притискат служебното правителство и да "оказват политически партиен натиск".

Всъщност Марин Райков сам инициира срещи с трите най-големи партии, които бяха в опозиция в 41-вото Народно събрание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови