Костов: Вкарахме в КС съдия, одобряващ Народния съд

Елица Мартинова 07 март 2013 в 16:59 3585 10

Иван Костов. Снимка: БГНЕС
Иван Костов. Снимка: БГНЕС

„Завчера, без да внимаваме, Конституционният съд избра един председател, който в монография е обявил Народния съд за легитимен“, възмути се от парламентарната трибуна лидерът на ДСБ Иван Костов.

Обект на критиката му бе изборът на Димитър Токушев за председател на Конституционния съд. Той е автор на монографията "Народният съд 1944-1945 г.", в която защитава тезата, че десетките убийства по усмотрение на комунистите са били законни.

Изказването на Костов бе част от сутрешните дебати в НС около отказа на България да строи тръбопровода Бургас-Александруполис.

Депутати от левицата, които подкрепят проекта, нарекоха опонентите си „народни предатели“. В сряда същото определение използва и председателят на „Атака“ Волен Сидеров, който бе недоволен, че парламентът не одобри два законопроекта на партията му.

Лидерът на националистите нарече депутатите „мушмуроци“, „мекерета“, „льохмани“ и „национални предатели“. По-късно на същия ден от „Атака“ залепиха списък на вратата си, с който поздравиха народните представители с песента на Радо Шишарката „К*рви, сбогом!“.

Всичко това явно е преляло чашата с търпението на Иван Костов и днес той се обърна към председателсващата пленарното заседание Менда Стоянова с думите:

„Появи се лексика – национални предатели, снимки на национални предатели, смърт на национални предатели. Какви са тези простотии, които допускате да се леят от трибуната?“ и допълни: Докъде ще търпим ние това словоблудство и давате ли си сметка накъде се тласкат хората отвън. Що за поведение в Народното събрание. Едно Народно събрание, което не може да излъчи правителство, което е безпомощно да излезе от кризата. Излезте на улицата и протестирайте, тук да останат трезвомислещите.”

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!