ДСБ: ДПС печели от недоволството на хората (видео)

Елица Мартинова 11 март 2013 в 12:58 1578 0

Иван Костов. Снимка:БГНЕС
Иван Костов. Снимка:БГНЕС

Ако поне част от исканията на хората не бъдат удовлетворени, те ще си тръгнат дълбоко убедени, че партиите са ги изиграли. Това ще доведе до ниска избирателна активност, а от нея ще спечели най-много ДПС“, това заяви на пресконференция в понеделник лидерът на ДСБ Иван Костов.

По думите му служебният кабинет няма да успее да изпълни исканията на хората, защото ще работи без Народно събрание и без право да променя законодателната рамка на страната.

„Това, което може да направи служебното правителство, е ясно дефинирано в Констутицията. То трябва да проведе честни избори, а преди това да овладее политическата криза. То няма сили да започне антимонополна политика, защото няма законова база. Няма как без закони и без платформа да има легитимна битка. Затова предлагахме програмен парламент, който да работи при функциониращо Народно събрание, и това бе погрешно разчетено като желание на ДСБ да управлява“, обясни още Костов.

Според тъмносиния лидер основните задачи на програмния кабинет са да не позволи социално-икономическата криза да се задълбочи и да проведе честни избори.

Той бе категоричен, че сочената от социолозите алтернатива – БСП или ГЕРБ – няма да реши проблемите на страната.

„Тази политическа криза изисква радикално решение. Алтернативата БСП или ГЕРБ не е това радикално решение“, уточни Костов.

Той изрази безпокойство от идеята България да вземе 1 млрд. лева заем, за да раздвижи икономиката.

„Искаме да изразим смущението си от идеята на ГЕРБ, че са направили прекалено големи икономии и затова доходите са ниски. И шокиращо стигнаха до идеята на Кристалина Георгиева – да бъде изтеглен 1 млрд. лева. Трябва да подчертаем, че Бойко Борисов разполага тази година с бюджет с 5 млрд. лева повече, отколккото през 2008 г. С 20% му е по-голям бюджетът. Къде са отишли тези 20% повече, тези 5 млрд., щом не са стигнали до хората и са генерирали бедност. Резултатът са протести и идеи за кредит. Разбира се, че искаме да предупредим служебния кабинет да не тегли кредит“, обясни Костов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!