Кой е Жан Чарлз де Менезес, на когото снощи посвети концерта си Роджър Уотърс

Николаос Цитиридис 31 август 2013 в 14:17 5544 8

Кой е Жан Чарлз де Менезес
Кой е Жан Чарлз де Менезес

„Посвещавам тази песен и цялото си турне на Жан Чарлз де Менезес и семейството му, на тяхната борба за истината и справедливостта, како и на всички жертви на тероризма по целия свят“

С това свое обръщение по време на концерта си в София рок легендата от "Пинк Флойд" Роджър Уотърс за пореден път изрази своята подкрепа и солидарност към семейството на Менезес и неговата трагична и несправедлива гибел.

На 22 юли 2005 г. бразилецът Жан Чарлз де Менезес е застрелян погрешка от лондонската полиция заради подозрения от тяхна страна, че е замесен в терористичния акт в лондонското метро на 7 юли същата година.

Преследването на Менезес започнало на сутринта на 22 юли, когато бразилецът излизал от дома си. Забелязан е, че в разгара на лятото носи дълго плато и това повдигнало подозрения у органите на реда, патрулиращи в района. Полицаите са проследили 27-годишния мъж до метростанцията в квартал "Стокуел", Лондон, докато не пристигнало подкрепление.

Докато бразилецът се качвал на един от вагоните в метрото, полицията го съборила на земята и го застреляла между 5 и 7 пъти от упор, което е довело до моменталната смърт на Менезес.

Случаят с несправедливото убийство на мъжа предизвика редица медийни и политически изказвания, в които се постави под въпрос работата на разследващите органи по терористичния акт и откриването на извършителите.

От началото на турнето "The Wall" през 2010 г. Роджър Уотърс изпълнява "The Ballad of Jean Charles De Menezes", посветена на трагично загиналия бразилец.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!