Как гласуваха политиците (снимки)

Елица Мартинова 27 януари 2013 в 14:04 1452 0

референдум
референдум

Според Сергей Станишев същинският въпрос е дали България ще се развива или младите хора ще бъдат само обслужващ персонал.

„Изборът е между два модела на развитие - дали България ще бъде високотехнологична, индустриална държава, която ще бъде конкурентоспособна с повече работни места или искаме България да бъде държава, вечно изоставаща и децата ни - обслужващ персонал - било то в туризма, било то в друга сфера. Това е философската същина на въпроса извън конкретния въпрос за ядрената енергетика", коментира Станишев, който оглавява партията-инициатор на референдума БСП.

По думите на Станишев този референдум е доказателство, че гражданското общество е живо и оказва контрол върху властта.

Сходна бе позицията и на другия опозиционен лидер Лютви Местан.

"Смятам, че е оздравително за българската демокрация периодически да се провеждат референдуми, а не през половин век", заяви новият председател на ДПС.

Същото мнение изрази и президентът Росен Плевнелиев.

„Референдумът е важен и всеки би следвало да се замисли, защото ако искаме това да е нашата държава, ние трябва също да дадем своя дан. Всеки може и трябва да има гражданска позиция и да я отстоява“, заяви държавният глава, като си пожела още референдуми през мандата си.

Плевнелиев обаче криткува въпроса на допитването. По думите на президента той обърква народа и е резултат от прекомерното политизиране на темата.

Подобен укор изказа и вътрешният министър Цветан Цветанов.

“С референдума няма да се постигнат целите, защото той се е превърнал не в нещо, което ще бъде важно за държавата, а в политически спектакъл”, отсече вицепремиерът.

Правото си на глас упражни и лидерът на ДСБ Иван Костов. Според него най-голямата загадка на днешния ден е дали ГЕРБ ще последва Бойко Борисов и указанията му за негативен вот на референдума.

Костов призова гражданите да гласуват и да не "оставят съдбата си на улицата".

Колегата му от ДПС Иван Иванов също гласува на референдума и подчерта, че е дал гласа си за "по-доброто бъдеще на България".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!