Извинение само за Франция за изказване срещу българи и французи

Последна промяна на 08 май 2013 в 11:12 2486 2

Норвегия. Снимка: БГНЕС
Норвегия. Снимка: БГНЕС

Норвежка дясна популистка партия се извини на Франция за коментара зам.-председателя на политическата формация Пер Санденберг, който призова към затваряне на границата на Норвегия за роми, българи и французи.

"Въз основа на съществуващи разпоредби полицията може да спира на границата организирани групи от роми, българи и французи, защото се знае от опит, че тези лица смущават обществения ред и е доказано също, че мнозина се занимават с престъпна дейност", отбелязва Сандберг в текст, разпространен в интернет.

Френската общност в Норвегия е изразила възмущение от този коментар и посолството на Франция в скандинавската държава се е свързало с Партията на прогреса. В резултат популистката формация поднесе своите извинения в дипломатическо представителство на Париж.

Партията на прогреса отново уточни, че в текста първоначално били споменати само ромите, но Сандберг добавил французите и българите, за да не оставя впечатление, че заклеймява ромската общност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.05 2013 в 13:12

Да се намеси БХК за дискриминация!

08.05 2013 в 11:48

На мен ми се струва, че норвежката партия е имала в предвид "роми , българи (роми) и французи (роми)", но са се поувлякли малко с изказването.