Южното Черноморие остава без водолази-спасители

Елица Мартинова 06 април 2013 в 13:28 1264 0

Южното Черноморие остава без водолази-спасители, Снимка: БГНЕС
Южното Черноморие остава без водолази-спасители, Снимка: БГНЕС

Южното Черноморие най-вероятно ще остане без водолази-спасители, предупреди досегашният ръководител на звеното за специализирани гмуркачи в Бургас Дончо Киров, цитиран от БГНЕС.

В последните години на щат са били назначени четирима души. Наскоро обаче трима от тях излизат в пенсия, а за да се поддържа звеното, трябва да има поне трима постоянно работещи.

Киров обясни, че има нужда от нови назначения, но те няма как да бъдат направени навреме, преди летния сезон, защото процедурата е много тромава. От една страна, местата в МВР се обявяват за свободни, едва когато позицията вече е вакантна – т.е. не преди тримата водолази да излязат в пенсия. От друга страна, за длъжността е необходимо специално 6-месечно обучение, а изпитите траят между 3 месеца и половин година. Така, по изчисленията на Киров, нови хора биха могли да дойдат след най-рано една година.
Водолазите от Южното Черноморие участват в минимум 300 инцидента годишно по бреговете от Обзор до Синеморец.

По думите на Киров единствената алтернатива е да се командироват водолази от съседната Варненска област.

„Ние, че бяхме толкова близо, понякога не успявахме да отидем навреме. Трудно се окомплектова едно такова звено. Досегашните водолази са с опит, докато много хора не издържат. Преди този екип поне 10 водолази са минали през ръцете ми, които на първия-втория ден се отказват. Трябва да имаш страшна психика”, коментира Дончо Киров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews