Интересуваме се от екология, но само на теория

Елица Мартинова 05 юни 2012 в 17:54 2962 2

Министърът на Околната среда и водите Нона Караджова, Снимка: БГНЕС
Министърът на Околната среда и водите Нона Караджова, Снимка: БГНЕС

Чувствителността на обществото към екологичните проблеми се повишава, сочи проучване на Института за социални изследвания и маркетинг MBMD.

Изследването бе представено във вторник на пресконференция, в която участва и министърът на околната среда и водите Нона Караджова. Проучването е поръчано от МОСВ. То е представително и е проведено сред 1001 пълнолетни граждани през месец май 2012 г.

84% от запитаните твърдят, че се вълнуват от темата за екологията. Според анализаторите това се дължи на силното присъствие на темата в медиите и на факта, че екологичното мислене е „модерно“.

Благоприятните резултати обаче засега остават само на теория. Практическите дейности около опазването на околната среда почти не намират място във всекидневието на българина. Едва 0.1% са посочили „зелените“ практики като водещи в ежедневието им.

Само 1/5 от гражданите събират боклука си разделно, а едва 26% от запитаните са се включвали в организирани инициативи за почистване. ¾ от хората нямат навика да почистват чужди отпадъци, когато се намират сред природата.

По-обнадеждаващо е положението в самодисциплината на българина. ¾ от анкетираните се стремят да изхвърлят боклука си само на определените за това места. Двама от всеки трима запитани пък се стараят да не замърсяват природата, когато са на излет.

Над половината участници в проучването отбелязват, че възпитават децата си да опазват околната среда. Също толкова се стремят да живеят да прилагат ефективни мерки за пестене на ресурси.

81% от запитаните признават, че опазването на околната среда зависи на първо място от самите граждани. Повече от половината анкетирани са съглсни полиетиленовите торбички да бъдат таксувани и постепенно да излязат от употреба.

Мнозинството от участниците, 87%, са съгласни да бъдат налагани глоби на хората, които нарушават нормите на обществения ред, касаещи околната среда.

Сред участниците доминира настроението, че екологичното възпитание в училище трябва да бъде по-силно застъпено.

Според анализаторите на MBMD повечето запитани смятат, че са необходими санкции за хората, които замърсяват околната среда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!