И в Европарламента заговориха за костинбродските бюлетини

16 май 2013 в 09:53 3954 5

Европейският парламент
Европейският парламент

Темата с костинбродските бюлетини се обсъжда вече неофициално в Европейския парламент, възможно е днес с нея да се занимае Председателският съвет, за да реши дали да има дискусии в пленарна зала или в някоя от парламентарните комисии, съобщава БНР.

Лидерите на най-големите европейски партии също коментираха аферата с намерените в печатницата бюлетини.

Председателят на социалистите в Европейския парламент Ханес Свобода иска заради тях ГЕРБ изобщо да не посяга към управлението.

"За мен е уникално, че нещо такова се случва в Европа. Обикновено ходим в страни като Африка и учим хората там как се правят честни избори. Не мога да повярвам, че това се е случило в България. Сянката, която този случай хвърля върху страната може да се разсее, само ако ръководството на ГЕРБ поеме отговорността – то трябва или да подаде оставка, или да признае, че при тези обстоятелства партията не е в позиция да прави в правителство, и да остави останалите политическите партии да се заеме с тази задача", казва Ханес Свобода.

"Мисля, че бившата управляваща партия ГЕРБ показа и своята некомпетентност, и своята готовност да мами на избори – това е срам за тях, и смятам, че въобще не трябва да се опитват да сформират правителство. Ръководството на тази партия трябва да поеме отговорността си – дори тя да не е само и единствено негова. Но щом една партия прави такива неща, отговорността трябва да носи нейното ръководство", коментира Свобода.

Председателят на европейските либерали Греъм Уотсън съобщава, че несъмнено европейските институции ще обсъдят дали у нас е имало опит за манипулиране на изборите.

 "Това, че бяха открити 350 хиляди бюлетини, за мен няма никакво съмнение, че това повдига много въпроси и това е една от причините нито една от останалите три партии, които влизат в българския парламент, да не иска да участва в коалиция с ГЕРБ. За мен най-добрият вариант ще е тези три партии, заедно, да направят алтернативно правителство, което да върне България обратно на пътя на истинската демокрация", казва Уотсън. Той е добре информиран за случващото се в България: "Смятам, че българският президент е прав, че компетентните власти трябва да бъдат оставени да си свършат работата. Доколкото разбирам обаче печатницата "Мултипринт" е свързана с общински съветник от ГЕРБ – това само по себе си може да предполага участие на ГЕРБ, но това наистина трябва да бъде установено от властите".

Според Европейската народна партия (ЕНП), чийто член е ГЕРБ, времето Европа да се намеси още не е дошло. Въпреки скандала с бюлетините, Европейската народна партия продължава да има пълно доверие в ГЕРБ. Заместник-председателят на групата на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер смята, че като победител в изборите ГЕРБ трябва да състави и следващия кабинет с премиер Бойко Борисов. "Борисов няма алтернатива и призовавам всички политици в България да бъдат справедливи, истински демократи, да приемат резултатите от изборите, и да намерят път към формиране на правителство", казва Вебер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews