Евростат улови НСИ в грешка в методологията

Последна промяна на 31 октомври 2012 в 14:44 1618 2

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Евростат улови българските си колеги от НСИ в грешка в методологията след сигнал на OFFNews. Нещо повече - от пресслужбата на дирекцията обясниха, че са се натъкнали на "крайно неточни" данни.

Европейската статистическа служба поиска от Националния статистически институт (НСИ) да обясни как е изчислил смайващо високият за БГ стандартите разход от 2092 евро на човек, които според изследване българите са похарчили за почивка през 2011 г. 

Сумата излезе в доклад на Евростат за 27-те страни членки, според който българите се нареждаме на 4-то място в ЕС по разходи за ваканции. Данните за България са били предоставени от НСИ.

В отговора, който се получи в редакцията на OFFNews, се казва: "Българският НСИ първоначално потвърди, че изпратените до Евростат данни са коректни. Но направената допълнителна проверка от Евростат разкри проблем в методологията, който прави крайно неточни данните за броя туристи. В резултат на това тази секция ще бъде премахната, докато получим повече информация от българските колеги. По-късно днес на сайта ще бъде качена редактираната версия на публикацията "Статистика на фокус". 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

31.10 2012 в 18:12

Добро утро, Евростат, Евросъюз, и др. знайни и незнайни Евро-хора. Българските власти ви ЛЪЖАТ.

31.10 2012 в 15:59

А, броят туристи. Ако са броили по същия начин, по който морските курорти изкарват около 30% заетост на легловата база през август, нищо чудно няма.