Епидемия от GSM терористи в елитни столични гимназии

Юлиан Христов 19 ноември 2012 в 17:17 1661 0

На 3 май, в края на миналата учебна година, Втора английска гимназия бе евакуирана след сигнал за бомба. Снимка: Сергей Антонов
На 3 май, в края на миналата учебна година, Втора английска гимназия бе евакуирана след сигнал за бомба. Снимка: Сергей Антонов

Само за няколко часа днес анонимни сигнали за бомби бяха подадени в девет столични училища. От СДВР обявиха случая като безпрецедентен - за първи път има такава поредица от сигнали за бомбени заплахи.

От столичната полиция засега не намират връзка между отделните случаи. Единственото, което ги сближава, е това, че училищата се намират в центъра на София и са насочени към т. нар. елитни гимназии.

Поредицата от заплахи стартирала тази сутрин, като първите няколко сигнала били подадени с интервал от 5-10 минути. Само две училища са затворили и в тях няма да има учебни часове и утре. В останалите училища часовете ще бъдат възстановени, но е било достатъчно създаването на хаос от евакуирането на учениците, обясни Виолета Аланджийска, началник група „Детска престъпност” към СДВР.

Първата заплаха е подадена около 9.10 ч. тази сутрин в Софийската математическа гимназия. Второто предупреждение е постъпило половин час по-късно в Националната професионална гимназия по прецизна техника и оптика „М. В. Ломоносов“. До обяд последвали сигнали и във Втора английската езикова гимназия, в 31-во Средно училище с изучаване на чужди езици и мениджмънт „Иван Вазов“ и в 9-а Френската езикова гимназия. Последното обаждане било в столичното 45 ОУ "Константин Величков".

До момента са установени прилики в гласовете в три от обажданията, но от СДВР не се наемат с твърдението, че става въпрос за един и същи човек. Сред обадилите се има и глас на момиче, но и на по-възрастен мъж. Обажданията са били подадени на спешния тел. 112 от GSM и улични телефони. За момента единствено били локализирани местата, от които са направени обажданията, обясниха от полицията. Всички разговори са записани.

Няма логика в подаването на сигналите – нито по време, нито по мястото, на което се намират училищата, обясни комисар Лъчезар Желев, началник отдел „Оперативно дежурен център”.

Миналият месец е имало подобна вълна от обаждания в района на 3 РУП, където през ден били подавани сигнали за бомбени заплахи. Някои от извършителите са установени и това не са хора от съответните училища, които са били заплашени, уточниха от полицията.

Заплахата за бомба по телефона си е вид тероризъм, смята Виолета Аланджийска. Тя обясни, че дори да не са открити взривни устройства, обажданията са внесли достатъчно хаос – както в програмата на учебните заведения, така и сред родителите и учениците, които е трябвало да останат в дворовете, докато не ги приберат.

От полицията смятат, че ще разкрият извършителите до месец-два. Наказанието, което грози извършителите е до две години затвор, а ако са непълнолетни лица, ще им бъдат наложени съответните възпитателни мерки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!