Експерт: Записът е направен с микрофон от Миро Найденов

Владимир Йончев 26 април 2013 в 14:22 9044 11

Бойко Борисов и Мирослав Найденов. Снимка БГНЕС
Бойко Борисов и Мирослав Найденов. Снимка БГНЕС

Записът на скандалния разговор между бившия премиер Бойко Борисов, градския прокурор на София Николай Кокинов и бившия земеделски министър е направен от Мирослав Найденов, чрез микрофон, закачен за тялото му с тиксо.

Това твърди аудиоексперт, работил много години в радиостудиа, който е преслушал записите през специална техника за аудиообработка.

Аргументите му са следните: Мирослав Найденов е единственият, който присъства през цялото време на записа. Другите влизат и излизат. Експертизата сочи, че неговият глас е най-близо до записващото устройство.

Първата половина на първия файл е замърсена с шумове, но от втората половина до края на разговора ясно се чува пулсът на Мирослав Найденов. Доказателство, че е точно неговият е това, че той се усилва в моментите, когато говори той или другите говорят за него. Особено силно усилване (с 20%) има, когато става дума за жена, с която живее.

Запис, през който се чува пулса, теоритично може да се направи и през телефон. Но в такъв режим телефонът трудно би издържал час и половина и съм почти сигурен, че на няколко места чувам шум от тиксо, каза експертът.

На въпроса ни дали Найденов може да е "окабелен" от прокуратурата, за да използва тя разговора като доказателствен материал в евентуално разследване срещу Бойко Борисов или Кокинов, експертът каза, че в СРС-тата, официално поръчани от прокуратурата ясно се чува контролен сигнал на всеки 30 секунди. В публикувания запис такъв контролен сигнал няма.

Мирослав Найденов има статут на защитен свидетел и добитата чрез него информация има доказателствена стойност в съда. Статутът му на защитен свидетел бе обявен вчера, но това не означава, че не е даден и преди това. От информацията в скандалния разговор става ясно, че е той воден след 5 април, когато журналистът от Mediapool Борис Митов бе привикан на разпит в прокуратурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!