Quantcast

Двойно повече неосигурени пациенти в „Пирогов“ за година

Последна промяна на 08 септември 2013 в 13:55 922 0

"Пирогов" СНИМКА: БГНЕС

Двойно са се увеличили неосигурените пациенти в „Пирогов“ за година. Това заяви зам.-директорът на лечебното заведение доц. Олег Чолаков.

Между 1 юни и 31 август през „Пирогов“ са преминали 55 000 пациенти, а 11 000 от тях са приети за лечение в болницата. Броят на неосигурените пациенти е 176, като през миналото лято те са били 86, посочи доц. Чолаков.

Здравно неосигурените, лекувани в болницата до края на 31 август са 484, а за същия период на 2012 г. Техният брой е 225, допълни зам.-директорът на лечебното заведение.

За почивните 6 и 7 септември през болницата са преминали 1200 болни, като 17 от тях са неосигурени. 160 души са хоспитирани за двата почивни дни.

Между 1000 и 2000 лева струва лечението на един неосигурен пациент. Лечението на тези болни го плащаме ние, работещите в „Пирогов“, коментира Чолаков, като обясни, че 400 000 лева от бюджета на болницата са платени за лечението на тези пациенти.

По думите му такава е практиката и в другите болници, което се отразява на доходите на лечебните заведения.

Част от проблема идва и от това, че много болници пренасочват неосигурените пациенти към „Пирогов“. Лечението на неосигурените по принцип се заплаща от държавата, но всеки здравно неосигурен трябва да отговаря на строги критерии, поясни доц. Чолаков.

В здравеопазването са необходими болезнени промени, за да се разрешат проблемите, но политиците не искат да ги направят, за да не си загубят електората, коментира Чолаков. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !