Двойно плащане за синя зона заради група рекетьори

Мадлен Шишманова 05 април 2012 в 18:00 2280 5

"Услужливо" посочва къде да паркира колата. Снимка: Сергей Антонов

Находчива група роми рекетират шофьорите из столичната синя зона - насочват ги към „запазени за тях“ паркоместа, но искат бакшиш за тази „великодушна“ дейност.

Разбира се, всичко това не освобождава гражданите от редовното заплащане за синя зона, но ако откажат на "любезните разпределители", ги грози надраскване на автомобила им с пирон.

Тази схема се вихри от няколко години.

Така например, ако решите да паркирате на ул. „Позитано“, непосредствено до Съдебната палата, ще попаднете на любезните услуги на няколко души, които ще ви насочат към „запазено“ от тях място и ще поискат пари за „услугата“, показа проверка на OFFNews.bg.

И това се случва под носа главния прокурор, чийто кабинет гледа точно към улицата.

С думите „Бате, дай пари, ние ще пазим колата“ обикновено започва изнудването след деликатно спиране на набелязаната кола. Ако човек откаже и обясни, че си е платил за синята зона, ромите обясняват „културно“, че колата може да пострада. Не си ли платиш, когато се върнеш, колата ти е надраскана, разказват хора, чиито автомобили са пострадали от наглеците.

Така излиза, че човек си заплаща за паркинг двойно. Първо си плаща чинно синята зона, след това, ако иска да си намери колата невредима, трябва да даде някой лев и на „пазачите“. 

Още по-притеснителното в случая е, че служителят, който продава талоните за синята зона, вижда изнудването, но не реагира.

От „Център за градска мобилност“ обясниха, че знаят за тази порочна практика и многократно са гонили наглеците, но те се връщат.

Тези момчета пречат на работата на нашите служители и дразнят хората, но ние сме отговорни само за нашите работници“, обясни служителка на „ Център за градска мобилност“. Тя бе благодарна за сигнала и обеща, че веднага ще сигнализира на полицията, за да изгони изнудвачите.

Въпреки обещанието й, 5 часа след разговора на репортер на OFFNews.bg с въпросната служителка, измамниците си стояха спокойно на същото място и продължаваха да изнудват хората.

 От СДВР обясниха, че случаят е познат и на полицията. Практиката съществува вероятно поне от няколко години и срещу лицата, които „предлагат“ услугата, са подавани жалби. От много време обаче не са подавани сигнали от пострадали граждани или от Центъра за градска мобилност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови