Дончев: Раздуват с 30% заплатите на областните управители

Елица Мартинова 31 юли 2013 в 17:36 4286 4

Томислав Дончев  Снимка: БГНЕС
Томислав Дончев Снимка: БГНЕС

Новото управление на "Коалиция за България" и ДПС раздува с 30% заплатите за областните управители в страната, алармира бившият министър по европейските фондове Томислав Дончев.

Позовавайки се на свои информирани източници, Дончев уточни, че новите областни управители са назначени на максималната работна заплата, а не както е било по времето на ГЕРБ - на минималната.

Той посочи, че при предишното правителство заплатите на областните управители са били 1200 лв., а сега са 1600 лв. Дончев посочи още, че парите за областните администрации се увеличават драстично и поради факта, че се назначават допълнителни заместници на областните управители. Бившият министър изтъкна, че това са от една страна разходи за заплата, а от друга - за автомобил, за секретар и пр.

"300-400 лв. разходи за областен управител няма да съборят държавата. Работата е, че въпросът е чувствителен и нещата придобиват цинични размери. Взимаме заем, защото нямаме пари, а увеличаваме драстично парите за администрация. И то при положение, че при предишния кабинет сме имали работеща областна администрация с по-малко областни управители, на по-малките места - дори само с един човек. Никой не може да ми обясни какво налага това раздуване на администрацията", коментира Дончев.

Той предупреди още, че има увеличение и в политическите кабинети на министрите и зам.-министрите. Ако преди сме работили с по пет човека, включително технически сътрудници, то сега има политически кабинети с по 10 човека, коментира Дончев.

Той изтъкна още, че до юни тази година разходите за заплатите на администрацията са били с 8% повече в сравнение с първото полугодие на 2012 г. По изчисленията на Дончев това би означавало 162 млн. лв. повече за чиновнически заплати през 2013 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови