Добрев не знае дали ще има заплати за ВМЗ Сопот

Елица Мартинова 15 януари 2013 в 07:55 1387 0

Делян Добрев, министър на икономиката. Снимка: БГНЕС
Делян Добрев, министър на икономиката. Снимка: БГНЕС

„След вчерашния провал на сделката нещата станаха изключително трудни. Ако довчера въпросът беше как да изплатим заплатите, без да закъсняваме, сега въпросът е ще има ли заплати или не“, посочи пред „Нова телевизия“ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

„Без инвеститор е много трудно да се гарантира бъдещето на дружеството и то не защото няма да се намерят поръчки, с които дружеството да работи по малко, а защото през последните 15 години дружеството непрекъснато е трупало задължения. Те дават основание на кредиторите да поискат несъстоятелност“, уточни още министърът.

Той обясни, че инвеститорът се е отказал, защото не е успял да предоговори клауза, забраняваща му да уволнява дори един служител без съгласието на синдикатите.

Добрев заяви, че ще поиска парламента да извади ВМЗ Сопот от списъка със стратегическите цели на държавата, което ще позволи изготвянето на по-гъвкава сделка.

Междувременно днес протестите пред завода продължават, след като вчера единственият кандидат – фирмата „Емко“, подаде невалидна оферта и работниците претърпяха поредното разочарование.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови