Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Десет населени места си избират кметове

Вероника Шербанова 07 октомври 2012 в 17:28 1617 0

Частични избори се проведоха в Калофер. Снимка: БГНЕС
Частични избори се проведоха в Калофер. Снимка: БГНЕС

В десет населени места в страната се провеждат частични избори за кмет.

За нов кмет гласуват днес в Калофер, Пиргово, Туховища, Хърлец, Байково, Ивайло, Доброплодно, Горна Студена, Батак и Рогозче.

Жителите на Калофер избират между трима кандидати – досегашният кмет Румен Стоянов, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от БСП, Лалка Драгоева от ГЕРБ и Йордан Колев от НДСВ. Отстраняването на Румен Стоянов се наложи, след като беше установено, че не е заличил регистрираната си фирма.

Изборите в село Пиргово, Русенско, бяха насрочени след като кметът Стоян Цирков загина при катастрофа. Кандидатите са петима – Илиян Бодуров от ГЕРБ, Георги Бодуров от БСП, Велико Джарналиев от „Нова зора“ и Сталияна Михайлова от „Земеделски народен съюз“.

След като резултатите от предишните избори в Туховища бяха оспорени, жителите на селото гласуват днес за първоначално изпрания за кмет Кемал Арифов от ДПС (при касирането е установено, че не му е достигнал един глас) и представителят на ГЕРБ Венцислав Шишков.

Жителите на пазарджишкото село Ивайло избират между четирима кандидати – Милчо Донгов от ГЕРБ, Борислав Борисов от БСП, Цветко Спасов от „Обединени земеделци“ и Иванка Иванова от БЗНС.

Кандидатите за кмет на свищовското село Горна Студена са двама – Тодор Иванов от „Коалиция за Свищов“ и Марийка Милкова, като независим кандидат.

До избори в павликенското село Батак се стигне, след като предишният кмет беше отстранен, защото не е заличил регистрираната си фирма. Днес жителите на селото гласуват за Димитър Димитров от БСП и Асен Асенов от коалиция „Заедно за Батак“.

В две Общински избирателни комисии (ОИК) са подадени жалби, засягащи провеждането на частичните избори. Две са жалбите, подадени относно изборите в Калофер. Те са за отправени заплахи към членове на една от четирите секционни комисии в града.

Подадени са и няколко сигнала за нередности по време на изборите в Хвърлец. Според една от жалбите областният управител на Враца и кметът на община Козлодуй са ходили в избирателни секции заедно с кандидат за кмет и са разговаряли с избирателите.

Според друга, подадена от общински съветник, тази сутрин на площада в селото той е бил заплашван и са му нанесени жестоки удари в областта на лицето от мъж с инициали А.П.

В избирателната комисия са постъпили и две жалби за извозване на жители на селото до избирателните секции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews