Депутатите замразяват заплатите си

Александра Маркарян 06 февруари 2013 в 08:13 960 0

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

След като миналата година депутатите "забравиха" да замразят заплатите си и бяха "изненадани" от увеличението им през януари, днес парламентът ще гласува решение за спиране на преизчисляването на основното месечно възнаграждение на народните представители.

Според правилника на парламента депутатите получават основно месечно възнаграждение, равно на три средномесечни заплати на наетите лица в обществения сектор по данни на НСИ.

С актуализирането на тези данни на всеки три месеца се променят и депутатските заплати, като в повечето случаи те се увеличават.

За да демонстрират солидарност с хората в кризата, депутатите, по разпореждане на премиера Бойко Борисов, замразяват заплатите си всяка година от 2010-та насам. За 2013 г. обаче такова решение нямаше и през януари заплатите им бяха увеличени с 252 лв. до 504 лв., т.е. средната стана от 2196 лева (колкото беше в края на 2012 г.) 2448 лева.

Зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Димитър Главчев обясни неспазването на заръката на премиера с неволен пропуск.

„Не успяхме да гласуваме замразяването заради дългата ваканция, след което започнахме заседания с изключително важни законопроекти“, каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови