Депутати искат главата на Плевнелиев заради Марковска

15 ноември 2012 в 13:04 3062 1

Дарин Митов, независим депутат. Снимка: БГНЕС
Дарин Митов, независим депутат. Снимка: БГНЕС

Независимите депутати, които номинираха Венета Марковска за член на Конституционния съд (КС), заплашиха, че ще започнат процедура за отстраняването на президента Росен Плевнелиев заради демонстративния бойкот на клетвата на Марковска. 

Церемонията по клетвата беше пълен сценарий, коментира в кулоарите на парламента независимия депутат Дарин Матов. По думите му Плевнелиев не е уважил решението на Народното събрание. 

 Матов обяви, че заедно с другите независими депутати - Валентин Димитров, Димитър Чукарски, Марио Тагарински и Тодор Великов (всички близки до ГЕРБ), започнат да събират подписи за питане до КС дали с оттеглянето си по време на клетвата президентът не е нарушил Закона за Конституционния съд. 

Ако се окаже, че законът е нарушен, може да се стигне до искане за импийчмънт на държавния глава. 

Матов разказа и трогателна история за терзанията на Венета Марковска: "Когато се качвахме по стълбите с Марковска, за да се закълне, тя ми каза: "Аз по-добре познавам законите на тази държава и затова съм длъжна да се закълна".

"Аз щях да подам оставка, но след този акт на президента ще си търся правата в съда", обявила още скандалната съдийка.

Според Димитър Чукарски от групата на независимите депутати не може да има нова процедура за избор на конституционен съдия на мястото на Венета Марковска. "Няма как решение на Народното събрание да бъде отменено”, категоричен е той. 

Друг довод на независимите за нагласен сценарии на процедурата е, че изслушването на кандидатите в Народното събрание беше по азбучен ред, а клетвата не е била и така Марковска нарочно е останала последна.

Вътрешният министър и вицепремиер Цветан Цветанов пък се разграничи тотално от Венета Марковска. Той обяви, че за казуса "Марковска" е разбрал от медиите. От него загубихме всички, заключи той.

Цветанов подчерта, че никога не е защитавал Венета Марковска. На въпрос дали скандалът около избора на Венета Марковска за конституционен съдия хвърля петно върху България, Цветанов отговори, че "петно е силно казано".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!